Nainen, opi puolustamaan itseäsi – lue vinkit uhkatilanteisiin

Pelkäätkö liikkumista öisillä kaduilla, outoja hiippareita tai tuttavan aggressiivista käytöstä? Jarmo Östermanin mukaan vaistoaan kannattaa kuunnella ja vaaraan varautua.

Jos tekee itsestään lampaan, joutuu suden syömäksi. Tällä italialaisella sananlaskulla alkaa Jarmo Östermanin naisille suunnattu itsepuolustusopas Vahva ja valpas (Atena).

– Rikolliselta vie tutkimusten mukaan alle 10 sekuntia uhrin valitsemineen. Se onnistuu seuraamalla kehon kieltä: käytöstä, ryhtiä, katsetta tai jopa tapaa kävellä, Österman muistuttaa.

Valitettavan moni nainen kuitenkin antaa hänen mukaansa epävarmuuden tai pelon näkyä päälle, ja siihen Österman haluaa puuttua.

Österman on harrastanut kamppailulajeja 38 vuotta, mutta tuoreessa oppaassa ei ole kyse vain itsepuolustusliikkeistä – vaikka niitäkin toki mukana on. Hän haluaa nostattaa naisten itsevarmuutta ja siten opettaa heitä pitämään puoliaan. Niinpä kirjassa käsitellään myös muunlaisten kuin väkivaltaisten uhkatilanteiden hallintaa.

– Aloitin kirjan kirjoittamisen 14 vuotta sitten. Viime vuosina rikollisuuden kasvot Suomessa ovat muuttuneet, Österman toteaa. Hän sanoo, ettei kuitenkaan halua pelotella väkivallan uhalla, vaan voimauttaa naisia.

Ja miksei kirjan ohjeista olisi hyötyä miehillekin, jotka tyypillisimmin joutuvat yleisillä paikoilla tappeluihin.

Suurin väkivallan uhka naisiin kohdistuu kotona ja tuttujen ihmisten taholta. Österman uskoo, että kirjan mukaisen vahvuuden ja valppauden opettelemisesta on hyötyä myös perheväkivallan uhkaa kokeville.

– Toimivaan itsepuolustukseen kuuluu rentoutta, positiivisuutta ja itsevarmuutta.

Vinkit vaaran varalle – muista nämä!

Pyysimme Jarmo Östermania antamaan muutamia ohjeita, joiden avulla jokainen voi parantaa omaa turvallisuuttaan.

Näytä vahvalta

Österman kehottaa viestimään omalla olemuksella sitä, että on huono uhri. Jo pelkästään itsevarma kävelytapa, yleinen valppaus ja ryhdikäs asento voivat auttaa välttämään rikoksen uhriksi joutumisen.

– Kasva täyteen mittaasi: se lisää testosteronia ja vähentää stressihormonia. Kehon kielellä voit viestiä olevasi vaikea kohde.

Tiedosta oikeutesi

Östermanin mukaan fyysistä loukkaamattomuutta tulee pitää puolustamisen arvoisena asiana.
– Ole tietoinen oikeuksistasi. Sinulla on oikeus yksityisyyteen ja kunnioitukseen, sekä oikeus tulla kosketuksi ainoastaan silloin, kun sitä itse haluat.

Pidä etäisyyttä

Österman neuvoo kuvittelemaan ympärilleen oman turvallisuuskuplan ja pitämään aistit valppaina siltä varalta, että joku tulee ”iholle”.

– Hyökkääjän on päästävä lähelle onnistuakseen. Pidä etäisyys uhkaajaan.

Kuuntele vaistoasi

Tiedäthän sen selittämättömän tunteen vatsanpohjassa, kun jokin asia arveluttaa sinua? Österman uskoo, että vaistomme osaa varoittaa meitä vaarasta. Pelko tulee oppimaan tuntemaan.

– Kuuntele sisäistä tunnettasi, se on kuudes aistisi.

Ennakoi

Österman puhuu sekä valppaudesta, jolla voidaan ennakoida vaaratilanteita, että varautumisesta toimintasuunnitelmalla pahan päivän varalle. Siinä vaiheessa kun tilanne kärjistyy väkivallaksi, on yleensä jo tehnyt joitain virhearvioita.

– On helpompaa väistää vaaratilanne kuin päästä siitä pois, Österman toteaa.

Hän kehottaa miettimään mahdollisia toimintatapoja, jotka voivat altistaa rikokselle ja muuttamaan niitä. Tällä Österman ei tarkoita sitä, että pitäisi esimerkiksi välttää minihameita ahdistelijoiden pelossa. Sen sijaan järkevää on vaikkapa pyytää ravintolan ovimiestä tilaamaan taksi eikä lähteä yksin humalassa etsimään autoa.

Parisuhdeväkivaltaa kokevia hän kehottaa laatimaan myös pakosuunnitelman.

Pidä ääntä ja puoliasi

Myös äänesi on ase, Österman muistuttaa. Välillä neuvotaan hyökkäyksen uhria olemaan hiljaa ja myötäilemään, jotta hyökkääjä ei äidy satuttamaan entistä pahemmin. Österman puolestaan kehottaa pistämään kampoihin silloinkin, kun vastapuoli uhka vaikkapa veitsellä. Harva hyökkääjä haluaa huomiota, joten vaaran voi välttää korottamalla äänensä uhkaavassa tilanteessa. Kirjassa Österman neuvoo muun muassa taktiikoita kommunikointiin uhkaajan kanssa.

– Tahto on taitoa tärkeämpää. Älä anna periksi. Ihmiset ovat osanneet taistella ilman kurssejakin.

Älä pelkää satuttavasi

Östermanin mukaan tilanteen kärjistyessä väkivallaksi ei kannata jäädä murehtimaan liikaa vastapuolen tuntemuksia. Voimaa tulee käyttää tilanteeseen sopivasti ja vain päästäkseen tilanteesta pois, mutta se pitää hyväksyä, että hyökkääjää voi sattua.

– Itsepuolustus syntyy pikemminkin rakkaudesta itseään kuin vihasta hyökkääjää kohtaan.

Nämä liikkeet on syytä opetella – katso video!



Lue myös:

    Uusimmat