Nainen koki karmean järkytyksen kirjautuessaan Omakanta-palveluun: Tietoihin oli kirjattu väärän henkilön sairaushistoria – "Tämä on pahin painajainen, mitä olen pelännyt"

Vantaalainen nainen koki tänään järkytyksen kirjautuessaan Omakanta.fi-palveluun: Lääkärikäynnin tietoihin oli ilmestynyt vieraan henkilön potilastiedot.

Omakanta-palvelussa kansalaiset voivat nähdä reseptinsä, hoitoon liittyviä kirjauksia sekä tutkimustuloksia. Lisäksi palvelussa voi pyytää reseptin uusimista.

Nainen oli käynyt aiemmin viikolla Vantaalla kunnallisessa lääkärissä, ja hän halusi katsoa Omakanta-palvelusta, mitä lääkäri oli käynnistä kirjannut.

Käyntipäivä, terveysasema, lääkärin nimi ja muut tiedot olivat kirjattu oikein, mutta esitietojen kohdalla hän hämmästyi.

– Sinne oli kirjattu toisen henkilön potilastietoja, ja aika rankkojakin juttuja.

Katso video: Poliisille halutaan laajempi pääsy potilastietoihin!

Poliisille halutaan laajempi potilastietojen saanti 2:21

"Tämä on pahin painajainen"

MTV Uutiset on nähnyt kyseiset tiedot. Niistä ei selviä toisen henkilön nimeä tai henkilötunnusta, mutta näkyy arkaluonteisia terveystietoja vuosikymmenien takaa nykyaikaan saakka.

Tiedoista selviää, että henkilö on kokenut esimerkiksi keskenmenon, ja hänelle on tehty leikkauksia vaativia hoitoja. Lisäksi tiedoissa on lueteltu henkilön käyttämät lääkkeet.

– Tämä on pahin painajainen, mitä olen aina pelännyt, että näiden sähköisten järjestelmien kanssa käy, nainen kertoo.

– Herää kysymys, ovatko minun tietoni vastaavasti jossain.

"Minulla valuu kylmä hiki, kun luen tällaista"

Hän soitti terveysaseman johtavassa asemassa olevalle henkilölle selvittääkseen erikoista tilannetta. Nainen koki puhelimitse tavoittamansa henkilön suhtautuvan tilanteeseen kevyesti.

– Sanoin, että minulla valuu kylmä hiki, kun luen tällaista. Siinä kohtaa hän alkoi olla samaa mieltä, että tämä on kamala asia.

Nainen kummastelee myös tilanteen korjaamiseen liittyvää käytäntöä.

– Sieltä ohjeistettiin, että minun pitää itse tehdä muutos tietojen korjaamiseksi kaupungin kirjaamoon.

Syynä inhimillinen erehdys?

Terveysasemalta ei naisen mukaan osattu antaa selitystä, miten kyseinen tilanne on voinut tapahtua.

MTV Uutiset tavoitti Omakanta-palvelun viestintäasiantuntijan Pirjo Ikävalkon, joka epäilee tapahtuneessa inhimillistä virhettä.

– En keksi mitään muuta syytä kuin, että lääkärillä on ollut jonkun toisen potilaan tiedot samanaikaisesti auki, ja hän on kirjannut väärän potilaan tiedot.

– Ei tämä teknisesti ole mahdollista, hän jatkaa.

"Ihminen voi tällaisen virheen tehdä"

Ikävalko ei itse muista, että vastaavia tapauksia olisi tullut aiemmin tietoon, mutta kertoo, että mainittu tilanne voi tapahtua.

– Se on hyvin mahdollista, että ihminen voi tällaisen virheen tehdä. Hyvin useasti lääkäreillä saattaa olla useammankin potilaan tietoja auki.

– On keskusteltu, että tällainen skenaario on mahdollista. Senhän pystyy korjaamaan siten, että on yhteydessä terveydenhuoltoon.

Hän ei pidä vakavana riskinä sitä, että toisen henkilön potilastietoja on päätynyt väärän ihmisen nähtäväksi, koska tiedoista ei ilmennyt nimi- tai henkilötunnuksen tietoja.

– Pidän sitä hyvin epätodennäköisenä, että henkilötietoja leviää. Jos on kirjannut väärän potilaan tietoja väärään paikkaan, se ei vielä mitään henkilötietoja paljasta.

Lääkärikäynnistä ikävä kokemus

Lääkärissä käynyt nainen kritisoi myös terveysasemalla saamaansa palvelua. Hän kertoo, kuinka hoitaja jakoi hänelle omaa sairaushistoriaansa ja haukkui käyttämäänsä lääkettä p*skaksi.

– Olin siinä vaiheessa ihan mykkänä. Ajattelen, ettei kenenkään tarvitse vastaanotolla sellaista kokea.

Lue myös:

    Uusimmat