Väärän potilaan sairaushistoria ilmestyi naisen Omakanta-palveluun – väärin kirjatut tiedot eivät olekaan ehkä niin harvinaisia?

Omakanta.fi-palvelussa ilmenneet väärät potilastiedot eivät olekaan ehkä niin harvinaisia tapauksia kuin tiedetään.

Nainen oli käynyt hiljattain terveysasemalla ja halusi katsoa, mitä lääkäri käynnistä kirjasi kantapalveluun. Yllätys oli suuri, kun naisen tietoihin oli kirjattu tietoja toisen potilaan sairauksista, hoidoista ja lääkkeistä.

MTV Uutiset tutustui tietoihin, joista ei kuitenkaan tässä tapauksessa selvinnyt toisen henkilön nimeä tai henkilötunnusta.

Omakanta-palvelun viestintäasiantuntija Pirjo Ikävalko arvioi, että kyse olisi inhimillisestä virheestä. 

– En keksi mitään muuta syytä kuin, että lääkärillä on ollut jonkun toisen potilaan tiedot samanaikaisesti auki, ja hän on kirjannut väärän potilaan tiedot.

Katso video: Poliisille halutaan laajempi pääsy potilastietoihin! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Poliisille halutaan laajempi potilastietojen saanti 2:21

Vastaavia tapauksia eri puolella Suomea

Jutun myötä MTV Uutiset sai useita yhteydenottoja ihmisiltä eri puolelta Suomea, jotka ovat kokeneet naisen kaltaisen yllätyksen. Uutinen kirvoitti myös keskustelua MTV Uutisten Facebook-tilillä.

Ikävalko ei muista törmänneensä vastaavanlaiseen tapaukseen aiemmin, mutta sanoo, että se on mahdollista.

Monet yhteyttä ottaneet kertoivat, että ovat kokeneet eilen uutisoidun tapauksen tavoin, että sairaalahenkilökunta on myös vähätellyt asiaa.

Erään kirjoittajan kohdalla väärin kirjattu tieto haittaa jopa tulevaisuudessa tehtäviä hoitoja.

Osa kansalaisista on huolissaan siitä, etteivät ikäihmiset tarkista tietojaan Omakanta-sivustolta, jolloin heidän tietoihinsa voi jäädä väärin kirjattuja tietoja.

Palvelun viestintäasiantuntija Ikävalko vahvistaakin, että henkilön itse tulee tehdä asiasta ilmoitus asioimalleen terveysasemalle.

Lue myös:

    Uusimmat