Mainos

Nainen joutui 15 leikkaukseen ja koira kuoli - yliajaja sai päiväsakkoja

Espoon käräjäoikeus on tuominnut 28-vuotiaan miehen päiväsakkoihin suojatiellä kolme vuotta sitten tapahtuneesta yliajosta. Suojatiellä tapahtuneessa onnettomuudessa naipuolinen jalankulkija sai vakavia vammoja ja hänen koiransa kuoli.

Miehen katsottiin syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja vammantuottamukseen. Syyttäjä oli hakenut miehelle rangaistusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Sakkoja määrättiin miehelle 80 päiväsakon verran, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 480 euroa. Koska mies kuitenkin oli vangittuna rikoksesta epäiltynä vajaan kuukauden verran, päiväsakkoja jää lopulta maksettavaksi 66 euroa.

Uhrille aiheutui aivovamma

Onnettomuus tapahtui lokakuussa 2012 pimeällä ja sateisella säällä. Tuomittu mies ajoi Turuntietä Espoossa rajoitusten mukaan 60-70 kilometrin tuntivauhtia, kun suojatielle käveli nainen ja hänen koiransa.

Miehen mukaan hän ei huomannut naista pimeyden takia ja siksi, ettei naisella ollut heijastimia. Naisen mukaan hänen koiransa hihnassa oli kuitenkin useita heijastimia.

Mies kertoi käräjäoikeudessa, että oli huomannut joitain valonvälähdyksiä suojatiellä mutta naisen vasta törmäyshetkellä. Hän myönsi, että oli tuolloin ajanut ajo-olosuhteisiin nähden liian kovaa ja nykyisin hidastavansa aina ajonopeutta ennen suojatietä.

Voimakkaan törmäyksen seurauksena nainen ja hänen koiransa lensivät tien vieressä sijaitsevaan syväreunaiseen ojaan. Koira kuoli törmäyksessä saamiinsa vammoihin ja nainen loukkaantui vakavasti.

Hän heräsi sairaalassa vasta kolmen viikon kuluttua onnettomuudesta ja kaikkiaan hän vietti sairaalassa viitisen kuukautta. Hänellä todettiin muun muassa aivoruhje, keuhkoruhje, pirstaleinen säärimurtuma, munuaisvamma ja lapaluun murtuma. 

Kaikkiaan naiselle tehtiin 15-16 leikkausta onnettomuuden jälkeen ja hänelle jäi väsymystä aiheuttava aivovamma.

Oikeus: Teko ei ollut törkeä

Käräjäoikeuden mukaan tapahtumapaikan ja -ajan huomioon ottaen olisi pitänyt olla ennalta-arvattavaa, että suojatielle voi astua jalankulkija. Suojatien kohta tiellä on osoitettu selvästi, se on valaistu ja tie on suora.

Lisäksi koiran hihnassa olleiden heijastimien ansiosta miehen olisi pitänyt nähdä kaksikko, etenkin kun mies itsekin kertoi nähneensä jotain välkehtivää tiellä. Oikeus katsoi, että mies ajoi liian lujaa olosuhteisiin nähden ja onnettomuus olisi ollut vältettävissä nopeutta alentamalla.

Oikeus ei kuitenkaan katsonut, että teko olisi ollut törkeä, sillä mies oli noudattanut liikennesääntöjä ja varovaisuutta ennen törmäystä. Siten kysymys oli vain hetkellisestä laiminlyönnistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.