Autoilija teki "jalankulkijan giljotiinin" – suojatiellä auton alle jäänelle uhrille aivovamma

Suomessa tehdyn suojatietestin tulokset olivat karmaisevia – mikä selittää eroja kaupunkien välillä? 2:27
Uutisaamussa keskusteltiin viime syksynä suojatieturvallisuudesta. Katso videolta, mitä poliisin tilastot ja havainnot kertovat suojatieturvallisuudesta eri kaupungeissa. Mikä voi selittää eroja kaupunkien välillä? Entä minkä verran jalankulkijoita on kuollut viime vuosien aikana niin sanotuissa "giljotiinitilanteissa"?

Nuorehko kuski tuomittiin sakkorangaistukseen, kun hän tuli tehneeksi niin sanotun "jalankulkijan giljotiinin".

Tapaus sattui Helsingin Itäkeskuksessa vuoden 2020 tammikuussa. Mies oli ollut ajamassa vasenta kaistaa, eikä ollut pysähtynyt vaikka hänen edellään oikealla kaistalla ajanut ajoneuvo oli pysähtynyt suojatien eteen.

Pysähtyneen auton takaa miehen ohjastaman auton eteen astui jalankulkija. Mies oli yrittänyt estää törmäystä jarruttamalla ja kääntämällä autoaan, mutta törmäsi silti suojatietä ylittäneeseen mieheen.

Uhrille monimuotoiset vammat

Jalankulkija oli lentänyt konepellin päälle ja kaatunut asfalttitielle lyöden päänsä. Kuski oli välittömästi noussut autosta ja ryhtynyt auttamaan onnettomuuden uhriksi joutunutta jalankulkijaa.

Suojatietä ylittäneelle miehelle aiheutui tilanteessa murtuma sääriluun nivelnastaan, veripolvi, eturistisiteen kiinnityskohdan murtuma, kallonpohjan murtuma, aivoverenvuoto, aivoruhjemuutoksia sekä murtumat kahteen kylkiluuhun ja lannerangan okahaarakkeisiin.

Mies oli menettänyt hajuaistinsa tai se oli ainakin heikentynyt pysyvästi ja hänelle oli aiheutunut alkuvaiheessa keskivaihea ja jälkitilaltaan lievä aivovamma.

"Oli tehnyt kaiken voitavansa"

Mies kertoi oikeudessa, että oikeanpuoleisella kaistalla ajanut oli hidastanut epätavallisen nopeasti, jonka takia hänelle jäi vain lyhyt aika reagoida tilanteseen. Onnettomuuspaikalla oli pimeää ja uhrin tummat vaatteet vaikeuttivat tilannetta entisestään pysähtyneen auton peittäessä näkökentän suojatielle.

Oikeus katsoi, että mies ei ollut syyllistynyt teossa törkeisiin rikoksiin.

– Vastaaja oli tehnyt kaiken voitavansa pysähtyäkseen ja väistääkseen asianomistajaa, kun vastaaja oli hänet havainnut. Vastaaja oli jäänyt auttamaan asianomistajaa tapahtumapaikalle asianomistajalle aiheutunutta vahinkoa lieventääkseen, tuomiossa todetaan.

Vuonna 2000 syntynyt mies tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta 80 päiväsakon rangaistukseen, joka tarkoittaa hänen tuloillaan 1680 euron seuraamusta. Oikeus antoi tuomion viime kuussa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat