Nainen huuhteli nenäänsä nenäkannulla – sai aivoja syövän ameeban

69-vuotias amerikkalaisnainen menehtyi saatuaan aivoihinsa ameebatartunnan.

69-vuotias amerikkalaisnaisen diagnoosi yllätti kaikki aivoleikkauksen aikana. Naisen tila oli niin harvinainen, että siitä kirjoitettiin tapausraportti International Journal of Infectious Diseases -julkaisuun.

Ensioire oli ihottuma

Kaikki alkoi flunssaoireilusta. Nainen oli käynyt lääkärissä ja saanut ohjeeksi huuhdella nenäänsä nenähuuhtelukannulla oireiden helpottamiseksi.

Aluksi naisella oli vain pieni ihottuma nenässään. Tammikuussa 2018, noin vuoden kuluttua ihottuman ilmestymisestä, Seattlessa asuva nainen sai kohtauksen ja joutui ensiapuun.

Aivoista löytyi massa

Aivokuvauksissa havaittiin aivoissa massa, jonka lääkäri diagnosoi kasvaimeksi. Kun nainen leikattiin, totuus paljastui: hänen aivoissaan oli aivoissaan Balamuthia mandrillaris -ameeba. Samaa ameebaa löytyi lopulta nenän ihottuma-alueelta.

– Kun leikkasin tämän naisen, noin golfpallon kokoinen osa hänen aivoistaan oli veristä massaa, ruotsalainen neurokirurgi Charles Cobbs kertoi Seattle Times -lehden mukaan.

Ameeba on yksisoluinen organismi. Osa ameeboista aiheuttaa sairauksia.

"Kaikkialla oli ameeboja"

Kun Cobbs sai tietää, että naisella epäiltiin ameebatartuntaa, hän piti ajatusta aluksi naurettavana. Naisen tila kuitenkin huononi.

Cobbs leikkasi naisen uudelleen. Aivoissa oleva ongelma-alue oli kasvanut. Tutkimuksissa Cobbs havaitsi totuuden.

– Kaikkialla oli ameeboja syömässä aivosoluja.

Syypää luultavasti nenäkannun hanavesi

Nainen menehtyi kuukautta myöhemmin. Kävi ilmi, että hän oli  huuhdellut nenäänsä nenäkannulla. Hän ei keittänyt käyttämäänsä vettä. Ameeba todennäköisesti pääsi nenäonteloon vesijohtovedestä.

Nenäkannuista on varoiteltu aiemminkin infektioriskin vuoksi. Nenäkannussa tulisi käyttää suolaliuosta tai steriiliä vettä.

Tapaus oli Seattlen ensimmäinen kuolemaan johtanut ameebainfektiotapaus.

Video: 13-vuotiaalla brittitytöllä todettiin harvinainen aivotulehdus. Videolla hän kertoo sairaudestaan, joka jokaisen tulisi tunnistaa.

3:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja