Nainen, ethän kärsi turhaan? Näin vaihdevuosioireita hoidetaan

Vaihdevuosioireita esiintyy suurella osalla suomalaisnaisista, mutta niiden ei tarvitse rajoittaa elämästä nauttimista tai merkitä seksielämän päättymistä. Esimerkiksi kuumia aaltoja ja liiallista emättimen limakalvojen kuivumista voi ja kannattaa hoitaa.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan naisen elämänvaihetta, jolloin munasarjojen estrogeenin tuotanto vähenee loppuakseen jossain vaiheessa kokonaan. Vaihdevuodet alkavat naisilla yleensä 45–55-vuotiaana. Parhaimmassa tapauksessa elämä on juuri rauhoittunut ruuhkavuosista, lapset itsenäistyneet ja on aikaa itselle ja parisuhteelle.

Vaihdevuosioireet johtuvat estrogeenin puutteesta, joten niitä hoidetaan tätä puutetta korvaamalla. Tyypillisiä oireita ovat kuumat aallot, väsymys, unettomuus ja ärtyneisyys. Kaikki oireet ovat kuitenkin yksilöllisiä, eikä niistä tarvitse yleensä kärsiä samanaikaisesti. Viidesosalla naisista oireita ei tule lainkaan.

Vaihdevuosien myöhäisempää vaihetta kutsutaan postmenopaussiksi. Silloin kuumat aallot ja hikoilu ovat tyypillisesti jo helpottaneet. Enemmän oireita saattaa sen sijaan aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivuminen. Kuivuus voi hankaloittaa myös seksielämää.

Hormonihoitoa pelätään usein turhaan

Vuosi sitten tehdyn kyselyn mukaan jopa puolet suomalaisnaisista ei hae hoitoa vaihdevuosioireisiinsa. Moni pelkää erityisesti hormonikorvaushoitoa, mutta monessa tapauksessa pelko on turhaa. Hoidot ovat vuosien varrella kehittyneet, ja niihin vaikutukset tunnetaan aiempaa paremmin.

Oireita voidaan hoitaa kahdella tavalla: joko koko kehoon vaikuttavasti tai paikallisesti. Koko kehoon vaikuttava eli systeeminen hormonihoito korvaa elimistön omaa estrogeenia. Hoito voidaan toteuttaa suun kautta tabletteina tai ihon kautta laastareina ja geelinä.

Rintasyöpäriski saattaa arveluttaa koko kehoon vaikuttavissa hormonihoidossa. Hoitava lääkäri arvioi yksilöllisesti hoidon hyödyn ja mahdollisen riskin.

– Alle viisi vuotta kestävä hormonikorvaushoito ei lisää merkittävästi rintasyöpäriskiä. Pidempiaikainen hormonihoito voi lisätä rintasyövän riskiä hieman, mutta tällöinkin riski on kohtuullinen verrattuna esimerkiksi ylipainon tai tupakoinnin aiheuttamiin syöpäriskeihin, Novo Nordisk Farman asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila sanoo.

Paikallista estrogeenihoitoa voidaan käyttää joko sellaisenaan tai systeemisen hormonihoidon lisänä. Estrogeenin väheneminen elimistössä johtaa emättimen limakalvon ohenemiseen ja kuivumiseen, mikä taas aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten emättimen arkuutta, kipua seksin aikana sekä lisää riskiä infektioihin.

Paikallishoidossa hormoni ei välity verenkiertoon vaan vaikuttaa paikallisesti vahvistamalla ohentunutta limakalvoa ja palauttamalla emättimen kosteuden.

Oikeus nautintoon myös vanhemmalla iällä

Ikääntyvien miesten erektiohäiriöt ja niiden vaikutus parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen ovat olleet jo vuosia tavallinen julkisen keskustelun aihe. Vaihdevuosien vaikutus naisen seksielämään ja niin ikään parisuhteeseen on sen sijaan edelleen varsin vaiettu aihe.

Vaihdevuosi-ikäisten naisten seksuaalisuus ei saisi kuitenkaan olla tabu. Jos kipu haittaa seksistä nauttimista, tulisi siitä puhua ja hakea apua. Myös naisille tulisi varmistaa tasa-arvoinen mahdollisuus nauttia seksistä vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen.

Paikallisella estrogeenihoidolla hoidetaan oireiden syytä eli estrogeenin puutetta, joten se vaikuttaa eri tavalla emättimen kuivuuteen kuin esimerkiksi liukasteet tai luontaistuotteet.

– Hormonikorvaushoito lievittää monilla kuumia aaltoja ja hikoilua, kun taas paikallinen estrogeenihoito riittää usein avuksi alapään limakalvojen kuivuuteen. Hoitoa tulisi käyttää vain niin pitkään, kun sitä tarvitaan parantamaan elämänlaatua. Myös terveelliset elämäntavat, esimerkiksi säännöllinen liikunta, tuovat helpotusta oireisiin, Mäkimattila muistuttaa.


Lähde: Novo Nordisk Farma Oy

Lue myös:

    Uusimmat