Näin Väinö onnistui: Lähes 25 kiloa kevyemmäksi 67-vuotiaana

Väinö Möhkö, 67, kyllästyi kiloihinsa. Muuttamalla ravitsemustottumuksiaan hän pudotti painoaan rauhallisin ottein lähes 25 kiloa. Uusimme Studio55.fin kolmivuotissyntymäpäivän kunniaksi kesäkuulta 2009 Väinön haastattelun, jossa hän kertoo vinkkinsä painonpudotukseen.

Väinö Möhkö ei ollut kokenut painoaan ongelmaksi ennen kuin hän jäi eläkkeelle. Kun elämä työskentelyn lopettamisen jälkeen rauhoittui, alkoi painokin nousta tasaiseen tahtiin.

– Jossain vaiheessa lapsenlapsetkin alkoivat ihmetellä, että onpa ukolla iso maha, hän kertoo.

Päätös laihduttamisen aloittamisesta syntyi lopulta vaimon ja tyttären kehotuksesta, kun miehen paino oli noussut 114 kiloon.

Väinö aloitti urakkansa Keventäjien neuvoilla ja huomasi laihduttamisen olevan yllättävän helppoa. Päiväkirja, reseptit ja menuehdotukset tuottivat tulosta nopeasti, ja paino alkoi pudota tasaiseen tahtiin jo ensimmäisten viikkojen aikana.

– En ollut koskaan harrastanut liikuntaa, ja sen aloittaminen oli tässä puuhassa ehdottomasti vaikeinta. Aloitin liikkumisen 15 minuutin lenkeillä koirani kanssa. Vähitellen vauhdista tuli nopeampaa ja lenkkien pituudet kasvoivat, hän selostaa.

Ruokavalioon tuli Väinön mukaan yllättävän vähän muutoksia, mutta uusien ohjeiden myötä koko perheen ruokailutavat monipuolistuivat ja annoskoot pienenivät. Myös napostelu jäi pois.

Rauhallisesti alkuun

Laihdutuksen päästyä kunnolla vauhtiin Väinö kävi lääkärintarkastuksessa, jossa aiemmin koholla olleet kolesteroli- ja sokeriarvot todettiin hyviksi. Painonpudotuksen myötä myös unentarve vähentyi ja lähes jokailtaiseksi tavaksi muodostunut nojatuoliin nukahtelu lakkasi.

– Painonhallinta saattaa vaatia hieman aikaa ja vaivaa, mutta mahdotonta se ei ole, Väinö toteaa.

Hän korostaa, ettei laihduttajan tarvitse nälkiinnyttää itseään. Tehokkainta on syödä monipuolisesti pieniä ruoka-annoksia monta kertaa päivässä.

– Kyllä saunaolutta saa silloin tällöin ottaa, mutta esimerkiksi iltasyöminen on monille paha tapa, johon ei oikeasti ole mitään tarvetta, hän huomauttaa.

Väinö kehottaa etenkin vanhempia laihduttajia aloittamaan liikunnan maltillisesti: jos heti alussa vetää itsensä piippuun, ei laihduttamista jaksa jatkaa riittävän kauaa.

Kuka tahansa voi pudottaa painoaan

Painonsa ollessa alhaisimmillaan Väinö painoi noin 90 kiloa. Nyt kaksi vuotta laihdutuksen aloittamiseen jälkeen tilanne näyttää yhä hyvältä. Möhkö on saanut pudottamastaan painosta takaisin viitisen kiloa, mutta vielä ei ole syytä huoleen.

– Vaatekaappia ei ole tarvinnut uusia toista kertaa. Jos paino vielä nousee, niin sitten täytyy miettiä uudestaan, hän toteaa.

Väinö haluaa rohkaista muita vanhempia ihmisiä tekemään saman, missä hän itse onnistui.

– Kyllä se paino putoaa, jos vain jaksaa yrittää. Ikä ei ole mikään este, hän kannustaa.

Studio55.fi/Anna Huuhtanen

Kuvat: Väinön kotialbumi ja Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue lisää Maikkarin Keventäjät-palvelusta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja