Näin usein hammaslääkärissä tulisi käydä

Suun hygieniasta on erityisen tärkeää huolehtia, sillä suun tulehduksilla on yhteyksiä moniin yleissairauksiin ja suun terveys on yksi kokonaisvaltaisen terveyden peruspilareista, mutta kuinka usein hammaslääkärissä tulisi käydä?

Tuore tutkimus selvitti sitä, kuinka usein hammaslääkärissä tulisi todella käydä. Selvisi, että hammaslääkärissä olisi suun terveyden kannalta otollisinta käydä kerran vuodessa – jos suun terveys on täysin kunnossa. Aiemmin hammaslääkärissä on suositeltu käytävän rutiinitarkastuksessa ja hampaiden puhdistuksessa kahdesti vuodessa.

Journal of Dental Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin yli 5 100 hammaslääkärissä käynyttä aikuista, jotka kävivät hammaslääkärin vastaanotolla 16 vuoden ajan säännöllisesti yhdestä kahteen kertaa vuodessa. Tutkimukseen osallistuneilla ei ollut ollut iensairauksia. Tutkijat selvittivät hampaiden säännöllisen puhdistamisen, hammasongelmien ja kolmen iensairauksille altistavat riskitekijän – tupakoinnin, diabeteksen ja geenien – välisiä yhteyksiä.

– Yli viidenkymmenen vuoden ajan on suositeltu ilman sen kummempia perusteluja, että hampaat olisi hyvä käytä puhdistuttamassa hammaslääkärissä kahdesti vuodessa, professori William Giannobile Michiganin yliopistosta kertoo.

Tutkimus kuitenkin osoitti, että hampaiden puhdistaminen ja tarkastaminen ammattilaisen toimesta kerran vuodessa riittää niille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin. Jos kuuluu johonkin riskiryhmään – johon noin puolet ihmisistä kuuluu – olisi hammaslääkärissä tärkeää käydä ainakin kahdesti vuodessa – ja joissain tapauksissa jopa useammin.

Kahdesti vuodessa tapahtunut hampaiden puhdistus paransi yhdestä tai kahdesta riskitekijästä kärsineiden suun terveyttä merkittävästi. Tutkimuksessa selvisi, että tätä useammista riskitekijöistä kärsivien olisi suun terveyden nimissä syytä puhdistuttaa hampaansa ammattilaisella yli kaksi kertaa vuodessa. Tutkimukseen osallistuneista ne, jotka eivät kärsineet mistään riskitekijöistä, saivat merkittävää hyötyä jo kerran vuodessa tapahtuneesta hampaiden huolellisesta puhdistamisesta ammattilaisen toimesta.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Lähde: Black Doctor

Lue myös:

    Uusimmat