Näin työttömyyttä saadaan vähennettyä – johtava tutkija laati listan

Miten mahdollisimman moni suomalainen saa töitä? THL:n johtava tutkija vastaa 12:22
Miten mahdollisimman moni suomalainen saa töitä? THL:n johtava tutkija vastaa

Työttömyysturvan suojaosaa pitäisi korottaa eikä poistaa, arvioi THL:n johtava tutkija. MTV:n SOS-ohjelmassa vieraillut asiantuntija kertoo myös uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan toimeentulotukea alentamalla ihmisiä ei saada työllistymään. Työttömille hän penää kunnon palveluita.  

Artikkelin lopussa on THL:n asiantuntijan lista työllisyyskeinoista.

Hallitus aikoo kannustaa työttömiä kokopäivätyöhön poistamalla työttömyysturvan suojaosat. Suojaosa on rahamäärä – noin 300 euroa – jonka voi tienata ilman, että se vaikuttaa työttömyysetuuden tasoon. SOS-ohjelmassa vieraillut THL:n johtavan tutkijan mukaan päätös voi viedä ojasta allikkoon.

Mainitsitte on tilanteita, joissa työtä ei kannata ottaa vastaan. Mitä tälle tilanteelle pitäisi tehdä?

Nythän hallitus suunnittelee tämän asian heikentämistä. Suojaosuuksia vähennetään työmarkkinatuesta, että siinä kohtaan ei kannata harjoitellakaan töihin menoa. Eli kyllä nyt täytyisi kannustaa siihen, että työmarkkinasta saisi täyden osuuden ja voi tehdä töitä vähän ja mahdollisesti päästä johonkin paikkaan töihin. Kyllä tällaista kannustavuutta pitäisi olla enemmän, joka sitten saa ihmisiä liikkumaan, toteaa THL:n johtava tutkija Minna Kivipelto.

SOS - Save Our Sote

MTV:n juttusarjassa sote-aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? 

"Sama, että lääkärissäkäyntiä vähennettäisiin sillä tavalla, että ei anneta lääkäriaikoja"

Hallitus tavoittelee toimeentulotukiasiakkaiden määrän puolittamista. Hallitusohjelmassa ehdotetaan, että Kela voisi alentaa henkilön toimeentulotukea ilman, että toimeentulotuen alentamistilanteessa asiakkaan palvelutarvetta ei enää selvitettäisi sosiaalihuollossa. Tuen alentaminen ei heitä työllistä, toteaa Kivipelto.

– Heillä on erittäin alhainen koettu terveys ja myös matala koulutus – nämä asiat yhdessä tekevät sen, että toimeentulotuelta on erittäin vaikea siirtyä kokopäivätöihin. Tämä on aika utopistinen ajatus, että sieltä sitten voisi lähteä töihin. 

– Itse näkisin, että juuri nämä tilanteiden selvitykset – työkyky, terveys ja palvelut, tukitoimet – olisivat se ratkaisu, joilla näitä määriä saataisiin vähennettyä. Tiedän, että tämä maksaa rahaa ja näitä resursseja kun ei ole, niin sitten se on aika yksinkertaista ajatella, että poistetaan sitten tuki. Se on vähän sama, että lääkärissäkäyntiä vähennettäisiin sillä tavalla, että ei anneta lääkäriaikoja. 

Yli 3 kuukautta vuodessa toimeentulotukea saaneet Kivipelto ohjaisi palvelutarpeen arviointiin ja ja työkykyselvitykseen. Työttömille asiantuntija penää laadukkaita työllistymistä tukevia palveluita cv-kurssien ja nettitehtävien sijasta.

– Mielestäni tämä keskustelu pitäisi kääntää päälaelleen. Ei keskustella siitä, mitä otetaan ihmisiltä pois, vaan koska ihminen aktivoituu yleensä positiivisista asioista, niin kannustamalla ja pieniä askelia tukemalla, luulen, että nämä ratkaisut saataisiin tehtyä. 

Kivipellon lista: Miten työttömyyttä voisi vähentää?

Työttömät

  • Hallitusohjelman mukaisesti lisätään lähipalveluja ja perustetaan panostetaan henkilökohtaiseen palveluun erityisesti pitkään työttömänä olleiden kohdalla.
  • Vuodesta 2025 alkaen työvoimaviranomaiset (kunnat), hyvinvointialueet ja Kela toteuttavat uuden lain mukaista työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamallia. Yli 3 kk vuodessa työttömänä olleet ohjataan näihin monialaiseen tuen yksiköihin palvelutarpeen arviointia varten. Selvitetään henkilön työkyky ja terveys, osaaminen ja työllisyysmahdollisuudet. Tarvittaessa eläkeselvitys ja ohjaaminen oikealle etuudelle. 
  • Hallitusohjelman ehdotuksen mukaisesti otetaan käyttöön osatyökyvyttömyyden ja täyden työkyvyttömyyseläkkeen lineaarimalli, joka tukee palkan ja eläkkeen yhteensovittamista.
  • Työttömien palveluissa markkinoidaan lakisääteisiä terveystarkastuksia työttömyysturvan haun yhteydessä. Terveystarkastukseen osallistumista kysytään työnhaun yhteydessä.
  • Osatyökykyisiksi todetut työttömät ohjataan IPS-työhönvalmennukseen, jossa etsitään työpaikka, joka vastaa asiakkaan osaamista, voimavaroja ja mielenkiinnon kohteita.
  • Työttömyysturvan suojaosuus säilytetään vähintään 3 kk asti.
  • Osa-aikatyötä lisätään ja sosiaaliturvan saajien osa-aikatyön tekemistä helpotetaan määräajaksi (esim 6 kk). 
  • Verohelpotuksia määräajaksi kokopäivätyöhön työllistyville.
  • Sosiaalityöntekijöiden toimivaltaa työttömän sosiaalityön asiakkaan tilanteeseen liittyvissä päätöksissä parannetaan (esim valta päättää palkkatuetusta työstä).
  • Palkkatuen työssäoloehdon kerryttämistä ei poisteta.

Toimeentulotuen saajat

  • Yli 3 kk vuodessa toimeentulotukea saaneet ohjataan monialaiseen tuen yksiköihin palvelutarpeen arviointia varten. Selvitetään henkilön työkyky ja terveys, koulutus ja työllisyysmahdollisuudet. Tarvittaessa eläkeselvitys ja ohjaaminen oikealle etuudelle, hoitoon tai kuntoutukseen. 
  • Osatyökykyisiksi todettuja toimeentulotuen saajia ohjataan IPS-työhönvalmennukseen, jossa etsitään työpaikka, joka vastaa asiakkaan osaamista, voimavaroja ja mielenkiinnon kohteita.
  • Toimeentulotuen alentamistapauksissa tuen hakija/saaja ohjataan Kelasta hyvinvointialueen monialaiseen tiimiin palvelutarpeen arviointia varten. Hallituksen ehdotus tämänkaltaisen ohjauksen lakkauttamisesta perutaan.
  • Hallituksen esityksen mukaisesti ulosoton suojaosuus säilytetään ennallaan.
  • Sosiaalityöntekijät tukevat täydentävällä ja ehkäisevällä toimeentulotuella toimeentulotukea tarvitsevien asaikkaidensa osallistumista, terveydentilan selvityksiä ja hoitoon hakeutumista, urasuunnittelua ja hakeutumista työllisyyttä edistäviin palveluihin.

Lue myös:

    Uusimmat