Näin tunnistat laadukkaan joulukukan

Joulun perinteisimmät kukat, joulutähdet, hyasintit ja ritarinkukat eli amaryllikset toimivat usein sisäänvetotuotteina. Pelkkä hinta tai ilmoituksen kuvakaan ei aina kerro tuotteesta kaikkea. Joulukukkia viljellään eri kokoisina, joten vertailu paikan päällä kannattaa.

Hinta ei takaa laadukasta joulukukkaa, vaan se on opittava tunnistamaan omin silmin.

Montako vanaa amarylliksessa?

Mitä isompi ritarinkukan sipuli on, sitä useampia kukkavarsia eli vanoja se kasvattaa. Kaksivanainen ritarinkukka tarkoittaakin sellaista kasvia, johon tulee vähintään kaksi kukkavartta. Eri kukkavanojen kukat avautuvat yleensä eri tahtia.

Toisen vanan kukat voivat olla täysin auki, kun toinen vana on vielä tiukasti nuppuinen. Kaksivanaisena myytävän ritarinkukan kummankin vanan on hyvä olla näkyvissä ostohetkellä.

Ison ja monivanaisen sipulin kasvattaminen kestää kauemmin kuin pienen ja yksivanaisen. Siksi hinnanero eri luokkien välillä on usein selvä. Yksittäisten kukkien koko riippuu sekä lajikkeesta että jonkin verran myös sipulin koosta.

Hyasintti: montako kelloa?

Hyasintin yksittäisiä kukkia kutsutaan kelloiksi. Suuresta sipulista syntyy enemmän kukkia kuin pienestä. Pienisipulisen hyasintin täysin auennut kukinto näyttääkin harvemmalta kuin suurisipulisen hyasintin.

Hyasintin ulkonäköön vaikuttaa myös lajike. Eräiden lajikkeiden terälehdet avautuvat tähtimäisesti ulospäin, kun taas toisilla kukat jäävät enemmän suppuun.

Joulutähti: haarojen lukumäärä ja kasvin korkeus

Joulutähden luokittelu perustuu pitkälti viljelyn kestoon. Mitä korkeampi ja haaroittuneempi kasvi on, sitä kauemman aikaa se on viettänyt viljelijän luona. Alle 15-senttisen minijoulutähden viljelyaika on vain murto-osa 40 senttiä korkean ja leveän XL-kokoisen joulutähden viljelyajasta.

Joulutähdet jaetaan yksi- ja monilatvaisiin. Monilatvaiset ovat hyvin haaroittuneita. Yksilatvaiset ovat joko haaroittumattomia tai niiden tyvellä on yksi tai kaksi pientä sivuversoa eli "poikasta". Kumpikin luokka jaetaan vielä tarpeen mukaan osiin kasvin korkeuden ja ruukun koon mukaan.

Perusluokkien lisäksi tarjolla voi olla esimerkiksi rungollisia joulutähtiä tai amppelissa viljeltyjä lajikkeita.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat