Mistä valehtelijan tunnistaa? Rikollisten profiloija, viestinnän apulaisprofessori, opettaja, parisuhdeterapeutti ja yritysjohtaja neuvovat kysymyksessä Realsimple.comin sivuilla.
Ihmisen käytös tai ääni muuttuu radikaalisti
Kuulusteluissa tutkija yrittää ensin arvioida, kuinka henkilö normaalisti puhuu. Se onnistuu kysymällä aluksi asioita, joihin tutkija jo tietää vastaukset. Tällaisia ovat esimerkiksi henkilön nimi ja asuinpaikka. Jotkut ihmiset puhuvat luonnostaan eläväisesti ja nopeasti, toiset hillitymmin.
Kun tutkija tietää, minkä tyyppinen puhuja kuulusteltava on, hän etenee kysymyksiin, joihin ei tiedä vastausta. Jos ihmisen käytös muuttuu jyrkästi rauhallisesta vauhkoksi tai eloisasta hiljaiseksi, hän ei välttämättä puhu totta.
(Rikollisten profiloija ja rikosanalyytikko Gregg McCrary)
Ihminen välttää käyttämästä minä-sanaa
Kun ihmiset kertovat hätävalheita, he käyttävät minä-sanaa harvemmin kuin ihmiset, jotka ovat rehellisiä. Itsestä puhutaan sen sijaan kolmannessa persoonassa sanomalla esimerkiksi, että "tämä tyttö rakastaa hiihtämistä". Ilmaisua typistetään jopa entisestään: "kiinnostunut jazzin kuuntelusta". Puhetapa luo psykologista etäisyyttä henkilön itsensä ja valheen välille.
(Verkossa valehtelua tutkinut Cornellin yliopiston viestinnän apulaisprofessori Jeffrey Hancock)
Ihmisellä on vastaus kaikkeen
Kun ihmiseltä kysyy, mitä hän teki edellisellä viikolla, useimpien täytyy pysähtyä hetkeksi miettimään. Tämä pätee erityisesti teini-ikäisiin, jotka eivät yleensä osaa kertoa yksinkertaista tarinaa lennosta.
Kun kutsun oppilaan luokseni ja hänen tarinansa vaikuttaa täysin harjoitellulta – hän ei siis epäröi yhtään ennen kysymyksiin vastaamista –, se paljastaa hänen valehtelevan.
(Opettaja ja apulaisrehtori Julia Chung)
Henkilö liikehtii ja touhottaa ilman syytä
Ylenmääräinen tarpeettomalta vaikuttava liikehdintä, kuten silmälasien hinkkaaminen, kengännauhojen solmiminen ja puhtaan pöydän pyyhkiminen, kertoo, että henkilö saattaa valehdella. Syyllisyys ja ahdistus aiheuttavat levottomuutta.
Tämä on erityisen totta, jos ihminen valehtelee jollekin sellaiselle, jota hän rakastaa. Aviomiestään pettävä ei pysty istumaan paikoillaan yhtä hyvin kuin henkilö, joka jää poliisille kiinni ylinopeudesta.
(Parisuhdeterapeutti Barbara Mitchell)
Ihminen julistaa rehellisyyttään toistuvasti
Valehtelijat käyttävät usein omien lausuntojensa paikkansapitävyyttä korostavia ilmaisuja, jotta he vakuuttaisivat muut rehellisyydestään. Tällaisia ovat "totta puhuakseni" ja "ollakseni täysin rehellinen". Useimpien totta puhuvien ihmisten ei tarvitse turvautua sellaisiin sanontoihin kuin "käsi Raamatun päällä" tai "Jumala olkoon todistajani".
(Viranomaistutkijoita kouluttavan yrityksen johtaja Joseph Buckley)
Lähde: Realsimple.com
Kuvat: Colourbox.com
Juttu on julkaistu alunperin tammikuussa 2013.