Näin teet vuoden hittiliikkeen: Twerking!

Twerkkaaminen on nyt in, mutta miten oikeaoppisen lantiotärinän voisi oppia? – Ei siinä ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa pyörittämällä pyllyä. Iskeä lantiota eteen, sivulle ja taakse, sivulle, neuvoo tanssinopettaja Aija Kauppinen.

Osa dancehall-tanssityyliä on julkkismaailmassakin suosiota saavuttanut twerking, jossa pakaraa tärisytetään voimakkaasti. Dancehallissa twerking-liikkeen nimi on wine.

Tanssinopettaja AijaKauppinen on opiskellut Jamaikalla ja tuonut dancehall reggae -tanssityylin Suomeen. Kauppisen on vaikea ajatella twerkkausta roisina, koska hän on tottunut tanssimaan esimerkiksi afrikkalaisia ja karibialaisia tansseja.

– Haitissa näin, kun 2-3-vuotiaat pikkutyttö ja pojat liikuttivat lanteita. He matkivat aikuisia. He eivät hypi tai pompi, ne tanssivat, hän kuvaa.

– Kyseessä on se, mihin tottuu pienestä pitäen. Argentiinalainen tangohan on myös hyvin intohimoista, tai salsa. Latinotanssit vaativat sitä, että on pakaraa ja muotoa, ei läskiä.

Ulkomailla liikkuvat lantiot ovat tavallinen näky tanssilattialla. Suomessa dancehallia kannattaa mennä tanssimaan omalla porukalla.

– Suomessa moni voi ajatella, että olet humalassa, tai muuten outo. Ulkomailla klubeissa, joissa olen käynyt tanssimassa, ihmiset eivät ole humalassa. He ovat menneet tanssimaan. Ei siinä edes ehdi juoda.

Esimerkiksi Jamaikalla lantion ketkuttamista kyykkyasennossa ei pidettäisi ihmeellisenä.

– Tällä hetkellä lantioliikkeet ovat aika suosittuja kaikenikäisten keskuudessa. Jamaikalaisella punttisalilla havaitsin, että naiset treenaavat yksinomaan pakaroita. Jos täällä näkee upeita pakaroita, niin jamaikalaisten pakarat ovat vielä isompia ja enemmän ulkonevia.

Näin teet twerking-liikkeen!

Kauppisen mukaan twerkkauksessa tulee taitavaksi ainoastaan treenaamalla. Ruokavalio on myös tärkeä. Treenin tueksi pitää syödä paljon proteiinia.

Treenaaminen aloitetaan lantioiskuista: lantiota tulee pyörittää ja harjoitella teräviä iskuja eteen, taakse ja sivuille.

– Ei siinä ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa pyörittämällä pyllyä. Iskeä lantiota eteen, sivulle ja taakse, sivulle.

Lantion pyöritys tulee tehdä matalassa asennossa, polvet koukussa. Treenatessa onkin tärkeää kyykätä.

– Suorin jaloin voi tärisytellä, eihän mikään ole kielletty, mutta mielellään kannattaa ruveta heti kyykkäämään. Pidä selkä vähän notkolla, eli pyllistä pakaroita taakse ja istu suoraan alaspäin. Se vaatii lihaksia, mutta ne kehittyvät samalla. Kun teet iskuliikkeitä ja pyörität ympyrää, reidet treenautuvat monipuolisesti joka suunnalta. Jos pistää puntit ylävartaloon, tulee aika tehokas treeni.

Pyllyn pyörittämisen kaveriksi kannattaa ottaa rintakehäiskut: rintakehää liikutetaan eteen ja taakse.

– Rintakehä pitää saada liikkumaan, koska liike on kokonaisuus. Jos rintakehä ei liiku, lantioliike on huonompi. Kannattaa liikuttaa rintakehää eteen-taakse, tehdä vartalolla aaltomainen liike. Selkäranka alkaa joustaa ja lihakset venyvät ja vahvistuvat. Dancehallissa erityisesti pienet rankaan kiinnittyvät lihasryhmät vahvistuvat, Kauppinen neuvoo.

Lantion pyörittämisessä myös vatsalihakset ovat tärkeässä osassa. Vatsan lihaksisto kuitenkin treenautuu, kun kehoa pyörittää eteenpäin vatsalihaksia hyväksikäyttäen. Tämäkään ei riitä, sillä myös ylävartaloa pitää treenata.

– Dancehallissa on paljon käsilläseisontaliikkeitä, joissa lannetta tärisytetään samalla. Siinä vaaditaan käsivoimaa. Ei tässä pääse perustreenaamisesta eroon, Kauppinen naurahtaa.

Näin saat dancehall-pakarat

Tanssityylissä tärkeässä osassa ovat paitsi lantion liike, myös hyvin erottuvat pakarat. Kauppisen mukaan pyöreä peppu ja takapuolitrendi ovat rantautumassa afrikkalaisesta kulttuurista Suomeen.

– Suomessa näkee paljon sitä, että vatsapuoli on isompi kuin pakarapuoli. Dancehallissa ideana on, että pakara olisi muodokas ja ylävartalossa olisi lihaksia. Ei niinkään rintoja, rinnathan ovat tiellä, jos ne ovat liian suuret.

Miten uskomattomat tanssipakarat sitten saa? Kauppinen suosittelee kyykkäämistä suurilla painoilla. Kyykyissä täytyy olla variaatiota, jotta pakara muodostuu. Kyykätä voi esimerkiksi jalat hyvin auki ja kuvitella istuvansa tuoliin; tämän jälkeen polvet voi tuoda yhteen ja kyykistyä jalat yhdessä puristaen samalla pakarat yhteen.

– Sanotaan, että jalkojen kunto on terveysmittari. Se on merkki siitä, että ihminen on terve. Kyseessä ei ole kauneusihanne, vaan ihmisellä on voimaa, hän jaksaa kävellä. Treenatessa jalat muovautuvat. Mitä enemmän treenaa jalkoja, niin samalla myös pakarat treenautuvat, Kauppinen sanoo.

Kauppisen mukaan punttisalitreeni kiinteyttää ja muovaa kroppaa ylipäätään hyvin.

– Ja kun olet hyvässä kunnossa, vatsa ei ole iso. Kroppaan tulee X-malli. Toivottavasti se muoti tulisi enemmän pinnalle tämän hirveän anoreksiamallin sijaan, hän heittää.

– Tietenkin kyse on siitä, minkä tyyppisistä vartaloista tykkää. Jos katsoo maratonia juoksevia ihmisiä, niin he ovat laihoja. Itse tykkään enemmän pikajuoksijan vartalosta!

Kauppisen mukaan suomalaisen ja jamaikalaisen asenne-erot huomaa salitreenissä kuitenkin herkästi.

– Jamaikalla tai New Yorkissa ihmiset ovat energisempiä ja treenaavat energisesti, kovaa. He eivät sano, etten jaksa, en voi, sattuu. He todella treenaavat, ettei tule hukkaan heitettyä aikaa. Miksi tulla punttisalille, jos ei treenaa kunnolla? Tämä riippuu tietenkin salista, hyvällä salilla on hyvä treenimeininki myös Suomessa!


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat