Näin teet heräämisestä aamulla helpompaa

Houkuttaako torkuttaminen joka aamu enemmän ja enemmän, vaikka illalla suunnitelmat aikaisen herätyksen toteutukselle olivat selvät? Oletko vakuuttunut siitä, ettei herääminen aikaisin aamulla tule koskaan olemaan heiniäsi? Asia voi muuttua, jos on valmis näkemään hieman vaivaa.

Harvat nauttivat aamuista, sillä usein oma sänky tuntuu houkuttelevammalta kuin päivän haasteet. Esittämällä oikeita kysymyksiä ja muuttamalla rutiineja on kuitenkin mahdollista muuttua – edes vähän enemmän – aamuihmiseksi.

Vesittääkö väsymys aikeesi herätä?

Usein suunnitelma aamun aikaiselle heräämiselle vesittyy nopeasti, sillä aamulla uni tuntuu tärkeämmältä kuin etukäteen tehdyn suunnitelman noudattaminen. Jotta herääminen helpottuisi, olisikin erityisen tärkeää muistaa pitää heräämisaikaa suunniteltaessa mielessä myös aamun väsymys.

– Tärkeä heräämiseen vaikuttava tekijä on se, että noudatetaan kropalle luontaista vuorokausirytmiä, unitutkija Leon C. Lack Flindersin yliopistosta Australiasta kertoo.

Miksi suunnittelet herääväsi aikaisin?

Motivaatioon ja terveellisiin elämäntapoihin perehtynyt Michelle Segar Michiganin yliopistosta Ann Arborista muistuttaa, että pysyvien muutoksien saavuttaminen omassa elämässä vaatii aina priorisointia. Kun kyse on uusista heräämistottumuksista, on tärkeää tehdä selväksi se, miksi joka aamu olisi todella tärkeää herätä suunnitellun aikataulun mukaisesti. Kun heräämiselle lataa entistä enemmän odotuksia, on aamuisin helpompi nousta sängystäkin ajallaan.

Millaiset ovat aamurutiinisi?

Jotta herääminen aamulla helpottuu, voi olla syytä hoitaa osa aamurutiineista jo iltaisin, jotta itselleen voi antaa jatkossa luvan nukkua aavistuksen pidempään. Esimerkiksi seuraavan päivän vaatteiden asettelu ja aamiaisen valmistelu jo edellisenä iltana voi helpottaa aamurutiineja huomattavasti.

Tunnetko oman kehosi?

Toiset ovat aamuihmisiä ja toiset iltaihmisiä. Jotta herääminen aamulla helpottuu, olisi tärkeää tunnistaa omat erityispiirteet – ja oppia sitä kautta varjelemaan omaa luontaista vuorokausirytmiä. Säännöllinen unirytmi onkin yksi aamuheräämisen helpottamisen salaisuuksista.

– Tavallisesti kehossa tapahtuu muutoksia ennen nukkumaanmenoa, sillä uneen täytyy varautua. Elimistön lämpötila ja syke laskevat jonkin verran 1–2 tuntia ennen säännöllistä nukkumaanmenoaikaa, Lack selventää.

Mitä teet ennen nukkumaanmenoa?

Keholle olisi tärkeää antaa aikaa rauhoittua ennen kuin on aika painua pehkuihin. Tästä syystä esimerkiksi tietokoneen tai televisioruudun edessä ei suositella vietettävän aikaa silloin, kun suunniteltu nukkumaanmenoaika lähestyy. Myös erilaiset fyysiset suoritteet on parempien yöunien nimessä syytä jättää aiemmaksi.

– Ajan viettäminen erilaisten teknisten laitteiden edessä juuri ennen nukkumaanmenoa ei edistä rauhallista unta yöllä, Segar kertoo.

Heräätkö auringonnousuun?

Kirkkaat valot helpottavat heräämisprosessia aamulla. Aivan kuten aikojen alussa herättiin auringonnousuun, virkistyy keho helpommin, kun aikaa viettää heti aamusta erityisen kirkkaissa valoissa. Kirkas valo voi edesauttaa kropan tottumista uuteen ja aikaisempaan unirytmiinkin.

– Valo voi olla kesäisin auringonvaloa ja talvisin keinotekoista valoa, Lack toteaa.

Teetkö torkuttamisesta helppoa?

Sen lisäksi, että aamuheräämisen helpottaminen vaatii mentaalista työtä, kannattaa heräämistä helpottaa myös aamuisilla fyysisillä haasteilla, kuten herätyskellon sijoittamisella entistä haastavammin. Kun herätyskellon sulkemiseksi on noustava ylös, helpottuu herääminenkin.

Myös toisen herätyskellon käyttäminen voi auttaa alkuun onnistuneemmissa aamuherätyksissä: ajastamalla toisen kellon soimaan muutamaa minuuttia ensimmäistä myöhemmin toisaalla, vähenevät sängyn pohjalle palaamiseen liittyneet mieliteot entisestään.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat