Suomalaisten pahimmat univaikeudet: "Olen joutunut hakemaan sairauslomaa unettomuuden takia"

AVA kysyi lukijoiltaan, millaisista univaikeuksista he kärsivät. Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi, että Nukkumatin heittämä unihiekka ei meinannut tarttua silmiin. Monet uniongelmat, kuten nukahtamisen vaikeus, katkonainen uni ja unettomuus tuntuivat kävelen jopa käsikädessä.

Yleisimpiä unettomuusongelmia suomalaisten keskuudessa ovat katkonainen uni sekä unen huono laatu. AVA kysyi lukijoiltaan, millaisista uni- ja nukahtamisvaikeuksista he kärsivät.

Suurin osa vastanneista, peräti 40 prosenttia, kertoi kärsivänsä nukahtamisvaikeuksista. 32 prosenttia kyselyyn vastanneista puolestaan kertoi kärsivänsä katkonaisesta unesta. Vastaajista 11 prosenttia kertoi kokonaisvaltaisen unettomuuden vievän heiltä yöunet kokonaan. suomalaiset arvioivatkin stressin olevan ylivoimaisesti suurin unettomuuden aiheuttaja.

TOP: Suomalaisten univaikeudet

1. Nukahtamisvaikeudet (40 prosenttia)

2. Katkonainen uni (32 prosenttia)

3. Unettomuus (11 prosenttia)

4. Painajaiset (9 prosenttia)

5. Kuorsaaminen (6 prosenttia)

6. Unissakävely tai -puhuminen (2 prosenttia)

Kyselyyn vastasi yhteensä 622 AVAlaista. Lue, miten univaikeudet vaikuttavat heidän arkeensa.

Herkkäunisuus ja kaamosmasennus taakkana

Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi kärsivänsä nukahtamisvaikeuksista. Kuitenkin vaikka unenpäästä saatiin kiinni, saattoivat he heräillä kesken uniensa useaan otteeseen. Monet kyselyyn vastanneista kertoivat turhautuvansa tähän oravanpyörään.

– Välillä nukahtaminenkin on vaikeaa. Katkonaisesta unesta kärsin melkein joka yö. Herään yöllä pieniinkin ääniin tai kumppanin liikahteluun ja unissa puhumiseen. Aamulla olen väsynyt, mutta silti jaksan nousta ylös. Illalla uni ei kuitenkaan tule yhtään sen paremmin, vaikka olisikin nukkunut edellisen yön huonosti.

– Olen niin herkkäuninen, että kun viimein nukahdan, herään kun mieheni on avaamassa hiirenhiljaa makuuhuoneen ovea ja hiipiäkseen yöllä viereeni.

– Herään puoli neljän jälkeen aamuyöllä ja uni tulee ehkä vasta juuri ennen kellon soittoa kuuden aikaan..

Kyselyyn vastanneet kertoivat myös vaihdevuosien vaikuttaneen ikävällä tavalla nukkumaanmenoon ja nukahtamisen autuuteen. Myös katala kaamosmasennus vaikutti katkonaiseen uneen: unettomuus on ollut jopa niin paha, että sen vaikutusten takia on jouduttu hakemaan sairauslomaa.

– Olen ilmeisimmin nyt 46-vuotiaana aloittanut "mummotaudin" eli vaihdevuosien esivaiheen. Herään yöllä siihen että olen yltä päältä hiessä. Inhottava tunne! Enkä välttämättä pääse heti uneen – tai sitten ollenkaan kun herään aamuyön tunteina. Olen kärsinyt kaamosmasennuksesta niin kauan kuin muistan! Se alkaa viimeistään lokakuun alussa ja kestää helmikuun loppuun. Se ilmenee väsymyksenä ja saamattomuutena – ja unettomuutena. Nukun yleensä todella huonosti riippumatta heräillen vähän väliä siitä onko fyysistä rasitusta, stressiä, tai jotain muuta vastaavaa vai ei. Tästä on ollut ongelmia niin opiskelu kuin työelämässäkin. Nyt tilasin netin kautta Ruotsalaisesta firmasta luontaistuotetta joka sisältää Mäkikuismaa. Oli puolet halvempi ja kolmanneksen tehokkaampi kuin Suomessa apteekeissa myytävät vastaavat tuotteet! Aionkin kokeilla pidempää käyttöjaksoa maaliskuun loppuun. Mäkikuismasta on joskus ollut hyötyä. Kirkasvalohoito, ym. ei minun kohdallani tehonnut.

– Vaihdevuosioireiden alettua vähän yli nelikymppisenä kuvioon tuli mukaan myös katkonainen uni – heräilen käytännössä melkein joka yö parin, kolmen tunnin välein. Tätä jatkunut useamman vuoden ajan.

– Heräilen yöllä pahimmillaan muutaman tunnin välein, tai sitten en saa enää unta nukuttuani 3–5 tuntia. Näin loka-tammikuun ajan. Olen kärsinyt tästä kaamosmasennuksesta lapsesta saakka. Elimistö menee muutaman päivän huonoilla unilla ylikierroksille – ja oravanpyörä on valmis. Sitten kärsin jopa nukahtamisongelmista iltaisin ja saatan valvoa aamuyön tunneille saakka. Olen melkeinpä joka syksy ja talvi joutunut hakemaan töistä sairauslomaa unettomuuden ja siihen liittyvien keskittymisongelmien ja hermostuneisuuden takia. Myös "mummotauti" tekee tuloaan. Herään joka yö muutamia kertoja siihen että olen yltä päältä hikimärkänä. Tämä pahenee parisen viikkoa ennen kuukautisia. Suurimman osan vuotta nukun kuitenkin ihan normaalisti joten mikäs tässä on ollessa niihin verrattuina jotka eivät saa ikinä tai saavat ani harvoin nukutuksi kunnolla!

Kuorsaus, äänet ja painajaiset vievät yöunet

Lukijoista yhdeksän prosenttia kertoi kärsivänsä toistuvista, todentuntuisista painajaisista.

– Painajaisia näen yhä enemmän vaan. Nykyään se menee niin, että kun näen jotain ahdistavaa unta, herään siihen ja se tuntuu niin todellisesta... herään nopeaan hengitykseeni, ahdistuneisuuteen.

– Näen toistuvasti hyvin raakoja painajaisia. Samat teemat toistuvat yhä uudestaan ja uudestaan. Pahin kausi oli, että näin painajaisia lähes kuukauden putkeen, joka ikinen yö.

– Kyllähän noita (univaikeuksia) on useampia. Lapsena söin unissani suklaata, mutta sitä ei ole enää onneksi tapahtunut. Nykyään nukun huonosti ja katkonaisesti mutta jos nukun sikeästi näen ahdistavia ja painostavia unia tai painajaisia jotka tuntuvat erittäin todellisilta.

Kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi menettävänsä yöunet kumppanin tai oman kuorsauksen takia. Pienetkin äänet saattoivat vaikeuttaa unen kiinni saamista.

– Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia nukahtamisessa ja unimaailmassa pysymisessä. Se on ihana paikka, vaikka näkisi välillä painajaisiakin. Harmitus alkaa vasta herätyskellon myötä... kiitos siitä saksalaisten munkkien loistavasta keksinnöstä maailmalle. Se mikä minua häiritsee välillä ennen unen tuloa on erilaiset äänet kuten puolison kuorsaus, tyttären hihitys viereisessä huoneessa ja nuoremman lapsen nariseva sänky ja sitten muiden ihmisten ominaishajut... ja hiki ei ole se haju mikä tässä tapauksessa häiritsee vaan hengitys ja hiukset, ja niin edelleen.

– On vaikea saada unen päästä kiinni, heräilen pitkin yötä noin tunnin tai kahden välein joko unen loppumiseen tai kumppanin kuorsaamiseen tai ulkoa kuuluviin ääniin (lumiaura juuri makkarimme ikkunan takana, ihmiset ennen kuutta aamulla, ihmiset lähdössä töihin..)

– Pelottavaa: Joskus voin kävellä ympäri taloa ja jos joku on hereillä ja kysyy minulta esim. Onko kuumeinen olo? Niin vastaan ihan normaalisti vaikka en itse tiedosta mitään!

Lue myös:


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat