Viestejä sisältävät ammukset eivät ole vain Ukrainan sodan ilmiö – näin Suomesta lähetettiin jatkosodassa terveiset "Mainilaan"

Näin Suomesta lähetettiin jatkosodassa terveiset"Mainilaan"– viestejä sisältävät ammukset eivät ole uusi ilmiö 2:35
Katso videolta SA-kuvan arkistosta löytynyt viesti jatkosodan ajalta.

Moni suomalainen on lahjoittanut rahaa Ukrainan tykistön tukemiseksi Sign My Rocket -palvelun kautta. Palvelun kautta ukrainalaisten ammuksiin voi saada kirjoitettua oman viestinsä venäläisille.

Myös julkisuuden henkilöt, kuten kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ja kirjailija Sofi Oksanen ovat kertoneet ostaneensa oman viestinsä ammukseen.

Vuoden vaihteessa kirjailija Sofi Oksanen kertoi Twitterissä laittaneensa rahat ilotulitteiden sijaan oman viestinsä sisältäneeseen ammukseen, johon oli kirjailtu "jaxuhali" ja piirretty sydän.

Miksi suomalaisetkin ovat halunneet välittää venäläisille räjähtäviä terveisiä? Asiaa pohtii MTV Uutiset Liven haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas.

– Tutkijan näkökulmasta katson tätä hieman kahtaalta. Näen, että kyse on jonkinlaisesta inhimillisestä tavasta purkaa ahdistusta Venäjän oikeudettomasta hyökkäyssodasta ja osoittaa tukea Ukrainalle. Toinen selitys voi olla, että Suomella on historiallista taustaa [Venäjän kanssa] sodista. Sodan trauma on yhä olemassa eivätkä haavat ole täysin umpeutuneet. Ukraina käy nyt vähän samantyyppistä sotaa kuin minkä Suomi joutui aikanaan kokemaan 1939–1940.

"Aina sodissa vastustaja demonisoidaan"

Ammukseen kirjoitetut viestit eivät ole Ukrainan sodan erikoisuus.

Puolustusvoimien kuva-arkistosta paljastuu todiste siitä, kuinka suomalaiset lähettivät jo jatkosodan aikana terveisiä venäläisvastustajalle tykin ammuksissa.

Eräässä arkistosta löytyvästä kuvasta näkyy, kuinka Rautakorvessa suomalainen sotilas kirjoittaa liidulla kranaattiin viestin: Mainilaan. 

Teksti on viittaus talvisodan alun kuuluisiin, lavastettuihin Mainilan laukauksiin, jossa Neuvostoliitto syytti Suomea tulituksesta rajan ylitse. Voit katsoa kuvan artikkelin videolta.

Palokangas kertoo, että vastustajan demonisointi on hyvin tyypillistä sodassa. Tutkimustiedon mukaan se auttaa kestämään sodan kauhuja.

Esimerkiksi Ukrainassa sotilaat käyttävät laajalti vihollissotilaista nimitystä örkki.

– Se helpottaa tutkimusten mukaan sotilaiden selviytymistä kurjuudessa ja sodan karmeudessa, ja osin kotirintaman kestämistä, jotta saadaan vihollinen kasvottomaksi. Siihen liittyy retoriikka vihollisen demonisoinnista. Aina sodissa vastustaja demonisoidaan tavalla tai toisella.

MTV Uutiset Live 11.1.2023: Syksystä alkanut Ukrainan aloite ohjaa yhä sotaa – häämöttääkö sodan loppu?

Syksystä alkanut Ukrainan aloite ohjaa yhä sotaa – häämöttääkö sodan loppu? 1:50

Lue myös:

    Uusimmat