Näin soten jättisäästöt saavutetaan: palveluita ja toimipisteitä karsittava

Sote-uudistuksen taustamuistion mukaan säästötoimet vaativat julkisten palveluiden rajaamista. Toistaiseksi ei ole selvinnyt, mistä palveluista hallitus olisi luopumassa.

Virkamiesmuistiossa todetaan, että pelkällä sosiaali- ja terveysalan työn tuottavuuden nostamisella ei saavuteta hallitusohjelman kunnianhimoisia kolmen miljardin euron säästöjä. 

Alustavaksi virkamiesselvitykseksi kuvattu muistio on nimeltään “Sote-uudistuksen säästömekanismit” ja se on päivätty viime viikon keskiviikolle.

Siinä todetaan, että työn tuottavuuden nostamisen ohella tarvitaan sairaalaverkon uudistamista, toimipisteiden karsintaa sekä “julkisen palvelulupauksen määrittelemistä”.

- Kustannussäästötavoitteen saavuttamiseksi on muutenkin jatkettava priorisointia ja määriteltävä hallitusohjelmassa tarkoitettu julkinen palvelulupaus siten, että palvelulupauksen kattama toiminta on osin nykyistä palvelua rajatumpi, muistiossa todetaan.

Yksinkertaistetusti tämä tarkoittaa sitä, että kaikkea nykyään tarjolla olevaa sosiaali- ja terveyspalvelua ei saisi enää jatkossa. Tämänpäiväisessä valtioneuvoston sote-infossa ei kerrottu tarkemmin, mitä palveluita hallitus olisi mahdollisesti poistamassa tai rajaamassa. 

Julkisen palvelulupauksen määritteleminen on mainittu myös hallituksen kärkihankkeessa.

- Linjataan strategisesti tärkeät julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelulupauksen piirissä olevat toiminnot ja palvelulupauksen tarkemmat sisällöt, todetaan syyskuussa julkaistussa hallitusohjelman toimintasuunnitelmassa. 

Lue myös:

    Uusimmat