Mainos

Hallituksen taustamuistio: Sote-palveluiden kysyntää vähennettävä – Luvassa menoja ennen säästöjä

Yksi hallituksen keskeisimmästä sote-uudistuksen tavoitteista ovat olleet kolmen miljardin euron säästöt. Ennen kuin säästöjä on luvassa, uudistuksesta kuitenkin koituu menoja, arvioidaan sote-uudistuksen taustamuistiossa.  

Virkamiesmuistiossa myös arvioidaan, että menojen reaalisen vuosikasvun pitää jäädä vuosittain 0,9 prosenttiin, jotta kolmen miljardin euron säästöt saataisiin aikaiseksi vuoteen 2029 mennessä.

Menojen on ennustettu kasvavan 2,4 prosenttia vuosittain.  Jotta menojen hillitseminen onnistuu, sen pitää muistion mukaan olla uudistuksen kärkitavoitteita.  

Käytännössä kustannusten hillitseminen tarkoittaa muistion mukaan ainakin sairaalaverkon uudistamista ja toimipisteiden karsimista. Lisäksi palveluiden kysynnän määrää pitäisi saada vähennettyä tulevaisuudessa. Jotta tämä onnistuu, potilaiden omaa roolia pitää kasvattaa esimerkiksi sähköisillä palveluilla, jotka tukevat potilaan itsehoitoa ja hoidon tarpeen arviointia.  

Toisessa uudistuksen muistiossa tuodaan lisäksi esille myös muun muassa se, että verotus ei voi olla itsehallintoalueiden merkittävä rahoituslähde, jos alueita on enemmän kuin viisi. Alueita on hallituksen viikonloppuisen päätöksen mukaan tulossa 18.  

Alueiden rahoitus on myös yksi useista sote-uudistuksen avoimista kysymyksistä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.