Hyvinvointiala: Sote-esitys on epäonnistunut, tavoitteita ei saavuteta: "Vetää todella vakavaksi"

0:55
Tällainen on sote-uudistuksen aluejako!

Hallituksen esitys keskeisistä sote-laeista ei Hyvinvointiala HALI:n mukaan saavuta lähes koko vuosituhannen valmistellun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen keskeisiä tavoitteita. Järjestön mukaan palveluiden saatavuus on hallitukselle vasta toissijainen tavoite.

– Hallituksen esityksessä keskitytään julkisen palvelutuotannon suojelemiseen, ei siihen, että ihmiset saisivat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja jonottamatta. Esityksellä ei päästä sote-uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

HALI: Kansalaisten tarpeet unohtuivat

Sote-järjestämislain mukaisesti kuntien ja kuntayhtymien sote- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu siirretään perustettaville sote-maakunnille.

Järjestön arvion mukaan myös kyseisten palveluiden tuotanto halutaan keskittää sote-maakunnille. HALI:ssa koetaan, että yksityisen sektorin toimintaedellytyksiä halutaan siis rajata selvästi nykyisestä.

– Näyttää siltä, että hallitukselle on tärkeämpää se, mikä taho palvelut tuottaa, kuin se, että palvelut ovat yleensä saatavilla. Erittäin huolestuttavaa ja surullista kansalaisten näkökulmasta, Rajakangas sanoo.

"Hallituksen esitys ei ole taloudellisesti kestävällä pohjalla"

Järjestö on huolissaan talouden pohjasta tehtävässä uudistuksessa. Hallituksen esityksen mukaan sote-maakuntien rahoituksesta vastaa valtio.

Samassa yhteydessä kunnallisveron tuotosta siirretään lähes 13 prosenttia sote-maakunnille, joille ei ainakaan ensivaiheessa tule verotusoikeutta eikä mahdollisuutta ottaa pitkäaikaista lainaa.

– Hallituksen esitys ei ole taloudellisesti kestävällä pohjalla. Yksityisen sektorin palveluntuottajien hyödyntäminen on ollut kunnille ja kuntayhtymille kannattavaa: palveluiden saatavuus on parantunut kuntien omaa tuotantoa matalammilla kustannuksilla. Jos yksityisen sektorin hyödyntämistä tulevaisuudessa rajataan, karsivatko sote-maakunnat sitten palveluita, Rajakangas kysyy.

Rajakangas hämmästelee, miksei yhteiskunnassa ole selvitetty ulkoistusten onnistumisia, epäonnistumisia ja sitä, mitä ne ovat maksaneet.

– Vetää todella vakavaksi, että yksityiset palveluntuottajat tai ulkoistaneet kunnat eivät ole päässeet osallistumaan millään tavalla sote-esityksen valmisteluun, Rajakangas sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja