Muistio varoittaa yli 12 sote-alueen riskeistä

Sote-ratkaisun pohjaksi sosiaali- ja terveysministeriössä laadittu muistio varoittaa hallitusta luomasta maahan yli kahtatoista itsehallintoaluetta.

Mitä suurempi on alueiden määrä, sitä selvempää on, että osa alueista jäisi tehtävän toteuttamisen kannalta liian pieniksi, muistiossa todetaan.

Perusoikeuksien yhdenvertainen toteutuminen vaarantuisi, kun osa alueista jäisi väestöpohjan, osaamisen ja taloudellisten edellytysten puolesta liian heikoksi.

Tarkoituksenmukaisimmat vaihtoehdot olisivat muistion mukaan 4–5 aluetta tai 10–12 aluetta. Muistiossa suositetaan 12 alueen ratkaisua, koska silloin kukin itsehallintoalue muodostaisi toiminnallisesti tarkoituksenmukaisen integroidun kokonaisuuden ja alueiden laajojen päivystysyksiköiden verkosto olisi optimaalinen.

– Yli 12 alueen ratkaisut johtavat siihen, että on tingittävä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisesta sekä palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden että kustannusten kasvun hillinnän osalta, muistiossa todetaan.

Ministeriön muistiossa huomautetaan myös, että palvelutarjonnan puutteet ja työvoiman saatavuusongelmat voisivat johtaa kalliiden ostopalveluiden hankintaan.

Muistiosta uutisoi ensimmäisenä Lännen Media.

Lue myös:

    Uusimmat