Näin SOK kommentoi Prisma-lakon uhkaa: "Yllättävää ja harmittavaa"

PAM uhkaa järjestää kaupan ja kiinteistöpalvelun alalla lakon – sulkisi kaikki Prismat kahdeksi päiväksi 4:50
MTV Uutiset Live: Lakko sulkisi Prismat kahdeksi päiväksi

Palvelualojen ammattiliitto PAM uhkaa järjestää viikolla 8 kaupan alan lakon, joka sulkisi kaikki Suomen Prisma-tavaratalot kahdeksi päiväksi.

Prismojen on tarkoitus mennä lakkoon torstaina 20. helmikuuta kello 6 alkaen. Lakko jatkuisi perjantaihin kello 21 saakka.

Prisma-myymälöitä on yhteensä 68 ja niiden henkilöstömäärä on noin 7 500. Kaikkiaan S-ryhmällä on noin 23 000 myyjää.

SOK:n työmarkkinajohtaja Nina Meincken mukaan Pamin lakkosuunnitelmat tulivat ketjulle melko yllättävänä tietona tänään aamulla.

– On yllättävää ja harmittavaa, että lakko kohdentuu lähes yksinomaan S-ryhmän toimipaikkoihin ja logistiikkakeskukseen. Pam on sanonut, ettei meissä ole työnantajapoliittisesti mitään vikaa, mutta ymmärrän toki heidän tavoitteensa. He tahtovat lakolleen vaikuttavuutta, Meincke sanoo MTV Uutisille.

Vaikutuksia vasta arvioidaan

Työmarkkinajohtajan mukaan toistaiseksi on hankala arvioida, millaisia vaikutuksia lakolla olisi Prismojen valikoimiin, kauppojen tilauksiin ja aukioloihin.

– Oletus on, että tämä koskee kaikkia Prismoja. Käymme nyt asiaa sisäisesti läpi. Liiketoimintamme arvioi ja kartoittaa, miten lakko ja ylityökiellot käytännössä vaikuttaisivat myymälöihin. Huomenna tiedämme lisää, Meincke sanoo.

Kutsu neuvotteluihin

Seuraavaksi työriidan osapuolet odottavat kutsua valtakunnansovittelijan toimistolle.

Meincke toivoo, että työkiistaan löydettäisiin nopeasti ratkaisu eikä lakko toteutuisi.

– Tässä vaiheessa en kuluttajan kannalta voi sanoa muuta, kuin että tilannetta kannattaa seurata. Jos lakko toteutuu, niin tiedotamme asiasta tietenkin esimerkiksi verkkosivuillamme.

Kaupan alan ja kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluja on käyty tammikuun ajan tuloksetta. PAMin mukaan työnantajat eivät ole halunneet neuvotella esimerkiksi kiky-tunneista.

Toteutuessaan lakko koskee lähes 50 000 työntekijää.

Lue myös:

    Uusimmat