Näin PAMin lakko iskisi: Prismat kiinni, hotellihuoneiden siivous tökkii hiihtolomalla – "Kyllähän tällä tietysti vaikutuksia on"

PAM uhkaa järjestää kaupan ja kiinteistöpalvelun alalla lakon – sulkisi kaikki Prismat kahdeksi päiväksi 4:50
Tästä on kyse. PAMin lakko uhkaa sulkea muun muassa Prismat kahdeksi päiväksi viikolla kahdeksan.

Palvelualojen ammattiliitto PAM uhkaa järjestää kahden viikon päästä lakon, joka koskisi kaikkia Suomen Prisma-tavarataloja. Työtaistelutoimet vaikuttaisivat myös esimerkiksi S-ryhmän tavarantoimituksiin ja hotellien kiinteistöpalveluihin.

Lakoilla pyritään saamaan vauhtia sekä kaupan alan että kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluihin, jotka eivät ole edenneet toivotusti.

Kaikkiaan PAMin hallitus päätti perjantaina työtaisteluista, jotka koskevat yhteensä lähes 50 000:ta työntekijää. Liitto tiedotti ensimmäisen vaiheen työtaistelutoimista tänään.

Lakko S-ryhmän logistiikka- ja kuljetusyrityksessä Inex Partnersilla alkaisi tiistaina 18. helmikuuta, ja se päättyisi siellä lauantaina 22.2. klo 24. Tämän myötä lakon piirissä olisivat S-ryhmän logistiikkakeskukset Sipoossa ja Keravalla.

Kaikkia Suomen Prismoja koskeva lakko alkaisi puolestaan torstaina 20.2. kello 6 ja kestäisi perjantai-illan loppuun saakka.

Lisäksi PAM aloittaa kaupan alan ylityökiellon huomenna tiistaina kello 6 alkaen. Kielto koskee Inex Partnersin ohella esimerkiksi Keskon ja Lidlin jakelukeskuksia.

"Ruoka ei lopu, vaikka lempikauppaan ei pääsisikään"

Huomionarvioista PAMin ilmoituksessa on se, että työtaistelutoimet kohdistuvat erityisesti S-ryhmään. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ei halua avata yksityiskohtaisesti liiton lakkostrategioita, mutta sanoo, että kohteet on valittu vaikuttavuuden mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa siis tapaa, millä saadaan työantajaleiriin eniten painetta työehtosopimusneuvottelujen edistämiseksi ja sopimuksen aikaansaamiseksi.

– Missään tapauksessa ei ole kysymys siitä, että haluttaisiin esimerkiksi S-ryhmää, heidän työnantajapolitiikkaansa tai muuta nostaa erityisesti tikun nokkaan. Päinvastoin, heillähän on monessa asiassa hyvin esimerkillistä toimintaa, Rönni-Sällinen sanoo.

Hän ei usko, että kaikki Suomen Prismat menisivät kiinni, vaikka nyt ilmoitetut työtaistelutoimet toteutuisivat sellaisenaan.

– Osa (Prismoista) on varmasti kiinni, mutta luultavaa on, etteivät ihan kaikki, hän arvioi.

Tuotteiden puuttumiseen ja jakeluhäiriöihin kuluttajien on syytä varautua.

– Haitan kuluttajille ei pitäisi kuitenkaan olla kohtuuton, koska kauppoja tässä maassa kuitenkin riittää. Eikä keneltäkään lopu ruoka, vaikka ei lempikauppaan pääsisikään, Rönni-Sallinen sanoo.

Viikolla 8 eli Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla ovat alkamassa myös kiinteistöpalvelualan lakot Lapissa, Kainuussa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnissa. Lakkolistalla on monia eri kohteita, muun muassa kerroshoitoa Holiday Club Ruka Village-, Sokos Hotel Eden-, Hotelli Ivalo- ja Scandic Rukahovi -majoituspaikoissa.

– Kyllähän tällä tietysti vaikutuksia on, jos siellä ei huoneita siivota, Rönni-Sällinen toteaa.

PAM ei toistaiseksi kerro, onko liitto jo päättänyt myös esimerkiksi sellaisista S-ryhmän kilpailija Keskoa koskevista mittavista työtaistelutoimista, mitä ei ole vielä julkistettu.

– En valota päätettyjä toimia nyt enempää. Niistä ilmoitetaan tarvittaessa ilmoitusaikoja noudattaen, Rönni-Sällinen sanoo.

Virallinen lakkoilmoitus pitää tehdä kaksi viikkoa ennen sen alkamista.

Lue myös:

    Uusimmat