Miksi juuri Prismat valikoituivat lakkojen kärkikahinoihin, loppuuko tavara hyllyiltä? – Pamin puheenjohtaja vastaa: "Tämä on painostustoimi, joka kohdistuu työnantajaan"

8:15
Miten lakko näkyy kuluttajille? – Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vastaa

Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo MTV:n Uutisaamussa lisätietoja kaupan alalle suunnitelluista lakoista ja niiden vaikutuksista kuluttajien arkeen.

Liiton eilisen ilmoituksen mukaan Prisma-myymälät laittaisivat ovensa säppiin kahden päivän ajaksi 20. helmikuuta alkaen. Rönni-Sällinen perustelee juuri Prismojen valikoitumista työtaistelun kärkeen muun muassa valtakunnallisella vaikuttavuudella ja S-ryhmän merkittävällä työnantajaroolilla.

– Tietenkään kuluttajille ei haluta aiheuttaa kohtuutonta haittaa. Kenenkään ruuansaanti ei tässä vaarannu. Tämä on painostustoimi, joka kohdistuu työnantajaan. Toivomme, että näillä keinoilla pääsemme neuvottelupöydässä eteenpäin, puheenjohtaja sanoo Uutisaamun haastattelussa.

Osa kokonaan suljettu

Puheenjohtajan mukaan toistaiseksi on vaikea antaa tarkkaa arviota, miten lakko näkyy esimerkiksi kauppojen valikoimissa. Rönni-Sallinen arvelee, että joidenkin tuotteiden saatavuudessa saattaa olla katkoksia.

– Osa Prismoista on ainakin kokonaan suljettuna, osaa saatetaan pyörittää jonkinlaisin tilapäisvoimin, mutta aivan normaaleja toiminnot eivät ole.

Työtaistelutoimia on puheenjohtajan mukaan suunniteltu pidemmälle ajanjaksolle mikäli neuvottelupöydässä ei päästä ratkaisuihin. Jo ennen Prismojen suunniteltua sulkua lakkoon menevät Inex Partnersin logistiikkakeskukset 18. helmikuuta.

Ensimmäisen lakkoaallon kokonaiskestoksi on siis kaavailtu neljä päivää. 

Mikä neuvotteluissa hiertää?

Kaupan alan työntekijöiden ja työnantajien välillä on kiistaa muun muassa kilpailukykysopimuksen tunneista, joista työnantaja ei suostu luopumaan.

– Muutamissa kysymyksissä on kertakaikkiaan seinä vastassa, eikä ratkaisua ole löytynyt. Kiky-tuntien lisäksi käsiteltävänä on vuokratyöntekijöiden ja osa-aikatyöntekijöiden käyttöön liittyviä asioita, Rönni-Sallinen kertoo.

Työntekijäpuoli tahtoo, ettei pienipalkkaisten myyjien ja siivoojien tarvitsisi enää osallistua "talkootuntien tekemiseen", kuten puheenjohtaja asian ilmaisee.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja