Näin selviät avioerosta – 12 askelta uuteen elämään

Avioeron sattuessa kohdalle voi ajatus yksinelosta säikäyttää. Lifescript.com-sivuston haastattelemien terapeuttien mukaan jätetyllä on kuitenkin toivoa. 

Mikäli avioeron haluaa vain toinen osapuoli, voi jätetyllä olla edessään kiperät ajat. 

– Aluksi voi tuntua, ettei tilanteesta pääse koskaan yli, kanadalainen perheterapeutti Vikki Stark sanoo Lifescript.com-sivustolla.

Kaaos ei kuitenkaan kestä Starkin mukaan ikuisesti: avioerosta toipumiseen menee keskimäärin kaksi vuotta. 

1. Anna itsellesi lupa surra

Ero on kuin pieni kuolema, joten on normaalia surra elämää, jonka on tavallaan menettänyt – vaikka itsekin olisi puoltanut eroa.

– Suru johtuu siitä, että rutiini ja sen tuoma turvallisuus ovat mennyttä, sanoo tohtori Jennifer Freed, avioliitto- ja perheterapeutti Santa Barbarasta Kaliforniasta.

Freed kehottaa suremaan rauhassa, muttei rypemään murheessa liian kauan. 

2. Pidä päiväkirjaa 

Omien tuntemusten kirjoittaminen voi vähentää eron tuomaa ahdistusta ja tuskaa.

Syracusen yliopiston vuonna 2008 tekemän tutkimuksen mukaan päiväkirjan pitäminen auttoi post-traumaattisista stressihäiriöistä kärsiviä. Tutkimukseen osallistuneet kirjoittivat joko ahdistuksestaan tai neutraaleista aiheista kolmen kuukauden ajan. Negatiivisista tuntemuksistaan kirjoittaneiden mieliala parantui merkittävästi ja heidän oli helpompi kohdata tapahtuneita asioita.

Edes satunnainen raapustelu voi auttaa paranemista.

– Kirjoittaminen antaa uutta näkökulmaa. Kirjoittaja näkee itse edistymisensä, sanoo Sharon Gilchrest O’Neill, avioliitto- ja perheterapeutti Mount Kiscosta New Yorkista. 

3. Tukeudu ystäviin

Ystävät ovat todennäköisesti niitä, jotka estävät sinua tekemästä tyhmyyksiä tai hätiköityä toimia eron jälkeen – kuten tekstaamaan eksällesi humalassa, rikkomaan hänen tavaroitaan, julkaisemaan nolouksia Facebookissa tai häiritsemään hänen mahdollista uutta kumppaniaan. 

– Kun ihmistä sattuu, hän ei ajattele järkevästi ja voi tehdä todella hulluja juttuja. Ystäväpiiri on yleensä se, joka pitää koossa, Freed sanoo. 

4. Hanki ammattiapua

Lohduttavat ystävät ovat aarre, mutta uuden elämän aloittamiseen tarvitaan kuitenkin usein oikeaa terapeuttia tai neuvojaa. 

– Ero on yhdenlainen prosessi, ja silloin ammattimainen apu voi olla hyödyllistä, O’Neill sanoo. 

5. Löydä identiteettisi uudelleen

Kun ei yhtäkkiä enää olekaan toinen puolisko pariskunnasta, voi se saada kyseenalaistamaan koko minuuden.

– Kun ”meitä” ei enää ole, ihmisen täytyy tutkiskella identiteettiään uudestaan, sanoo aviolitto- ja perheneuvoja Lisa Paz Miamista.

Listaa itsestäsi asioita, jotka eivät liity entiseen rooliisi aviopuolisona. Mitkä ovat vahvuutesi? Kuka olet? Missä olet parhaimmillasi? Mitä arvostat itsessäsi?

6. Hanki uusia ystäviä 

Eron jälkeen olo voi tuntua oudolta, parittomalta. Ja yllättävää kyllä, naimisissa olevat ystäväsi eivät välttämättä haluakaan viettää kanssasi niin paljon aikaa.

– Kaksi naispuolista asiakastani kertoivat, etteivät heidän ystävättärensä halunneet heitä enää mukaan, etteivät vain heidän miehensä olisi kiinnostuneet näistä, terapeutti Freed kertoo.

Koska olet erottuasi osa erilaista sosiaalista ryhmää, hanki ympärillesi kaltaisiasi ihmisiä. Uudet ja raikkaat ihmissuhteet vievät ajatukset pois vanhoista, ehkä kivuliaistakin muistoista. 

7. Aloita deittailu

Vastakkaisen sukupuolen huomio voi hivellä murskattua itsetuntoa. Deittailu rikastuttaa sosiaalista verkostoa, eikä sen tarvitse olla niin vakavaa. Sinun ei tarvitse etsiä sielunkumppania. Pidä meininki rentona: käy vaikka illallisella tai elokuvissa. 

Pazin mukaan treffeille on valmis, kun se tuntuu hyvältä.

Kysy ystäviltäsi, tuntisivatko he sopivia treffikandidaatteja – tai etsi seuraa laadukkaalta deittisivustolta. 

8. Löydä seksuaalisuutesi uudelleen

Jos deittailet, seksin mahdollisuus on olemassa. Seksi uuden ihmisen kanssa voi tuntua sekä jännittävältä että pelottavalta – etenkin jos olet ollut intiimisti ainoastaan ex-puolisosi kanssa tai edellisestä kerrasta jonkun muun kanssa on hyvin kauan. 

– Monet naiset ovat sanoneet, että heitä pelottaa olla alasti jonkun uuden seurassa – etenkin, jos ero oli sokki, eivätkä he osanneet lainkaan odottaa sitä, terapeutti O'Neill sanoo.

Tutustu vartaloosi uudelleen. Muistele menneitä seksuaalisia nautintoja ja selvitä itsellesi, mistä pidät.

9. Etene viisaasti

Saatat olla sinkkumarkkinoilla suosittu ja mukaasi lähtisi monikin. On houkuttelevaa tuntea olevansa edelleen haluttava. Ole kuitenkin varovainen.

Käytä aina kondomia suojautuaksesi seksitaudeilta – ja raskaudelta. Muista myös, että huoleton seksi harvoin parantaa todellisia arpia. 

10. Päivitä raha-asiasi 

Vaikka olisitkin ollut liitossanne laskunmaksaja, päivitä taloudellinen tilanteesi. 

– Kun vastaat omista raha-asioistasi, tunnet, että vastaat taas itsestäsi, Freed sanoo. 

11. Hanki sisältöä elämääsi

Ero luo tietenkin hetkellisen tyhjiön elämään, mutta se myös antaa tilaisuuden tutustua maailmaan uudelleen. Voit sukeltaa takaisin asioiden pariin, mitkä jätit taaksesi avioituessasi, tai innostua täysin uudesta.

Terapeutti Starkin mukaan erojen jälkeen useat naiset löytävätkin sisältörikkaan suunnan elämälleen: osa aloittaa opiskelut tai uuden uran, matkustaa tai uusii kotinsa täydellisesti.

12. Juhli sinkkuutta

Kun pääset pahimman yli, juhli elämää ja nauti uudesta. Matkustele ystävien tai lasten kanssa, tai vaikka yksin. Pidä kekkerit erosi kunniaksi – lahjoiksi voit pyytää vaikka asioita, joita mahdollisesti menetit erossa!

Lähde: lifescript.com

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi-ohjelman lähetyksessä elokuussa 2013 vieraillut elämäntaidon valmentaja Johanna Muuraiskangas antoi vinkkejä eron jälkeisestä ajasta selviytymiseen. Katso video alta. 

Kokonaisena avioeron jälkeen. 26:57Lue myös:

    Uusimmat