Näin sadat teollisuusyritykset säästävät energiaa: "Merkittävä vaikutus ensi talvesta selviämiseen"

Sadat teollisuusyritykset ovat sitoutuneet tarkastelemaan omaa energiankulutustaan. Yritykset ovat esimerkiksi siirtäneet tuotantoaan entistä enemmän yöaikaan sekä tehneet uusia investointeja energiatehokkuuteen. 

Teollisuuden sähkönkulutus on ollut koko vuoden laskusuunnassa, mutta korkeat energiahinnat ja puheet sähkön riittävyydestä ovat saaneet sadat yritykset tiukentamaan omaa sähkönkäyttöään entisestään.  

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan säästöt voivat viiden vuoden aikana vastata yli 300 000 omakotitalon sähkönkulutusta. 

– Nämä ovat aika merkittäviä lukuja. Yritysten sähkönkäyttö voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten selviämme ensitalvesta, että ei tarvita sähkökatkoja. 

Vuosien ajan työtä energiatehokkuuden parantamiseksi

Teollisuudessa tehokkaaseen energiankäyttöön on kiinnitetty huomiota jo pitkään, ja energiatehokkuus on osa alan vastuullisuustyötä.

Yleisimpiä yritysten sähkön säästökeinoja ovat investoinnit energiatehokkuuteen sekä sähkönkäytön ajoittaminen edullisempiin tunteihin.

Näin on tehnyt esimerkiksi metsäyhtiö UPM.

– Kriisi on herättänyt meitä. Olemme panostaneet entistä enemmän energiatehokkuuden tarkkailuun, että käytämme hukkaenergiaa hyväksi. Lisäksi yritämme optimoida sähkönkäyttöä yölle, jolloin sitä on paljon tarjolla, paperiliiketoiminnan energiajohtaja Petri Hyyryläinen sanoo MTV Uutisille. 

Teollisuus merkittävä sähkön kuluttaja ja tuottaja

Samaan aikaan kun teollisuus kuluttaa paljon sähköä, se myös tuottaa sitä.  

– Osa yrityksistä tuottaa sähköä ja voi hyvin myydä sitä markkinoille. Tällöin se auttaa meitä kaikkia siinä, että sähköä on paremmin saatavilla. Se on sinänsä ihan normaalia toimintaa ja varmasti tällaista tullaan näkemään, Jukka Leskelä kertoo. 

– Myös ne yritykset, jotka eivät itse tuota sähköä, mutta ovat ennalta ostaneet sitä, voivat rajoittaa omaa tuotantoaan ja lähteä myymään sähköä, Leskelä jatkaa. 

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helteen mukaan on kuitenkin pyrittävä välttämään sitä, että energian säästäminen johtaa tuotannon vähenemiseen eli tehtaiden sulkemiseen ja työntekijöiden lomauttamiseen. 

– Sellainen talvi ei tekisi hyvää Suomen kansantaloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille. 

Viime vuonna yli puolet kaikesta sähköstä käytettiin muuhun kuin teollisuuteen, esimerkiksi asumiseen ja palveluihin. Teollisuus lohkaisi sähkönkäytöstä 44 prosenttia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja