Näin saat potkua työurallesi

Mitä tehdä, kun töitä ei ole tai ura polkee paikallaan. Onko yli viisikymppisillä mahdollisuuksia enää edetä urallaan? Olisiko ihan hullun hommaa vaihtaa alaa kokonaan?

Toimitusjohtaja Jaana Lehdonvirta Työvalmennus Futuurista muistaa monta asiakasta, jotka löytäneet uuden suunnan uralleen vielä vähän varttuneemmallakin iällä.

− Ei minusta enää ole mihinkään -asenne on asiakkaitteni keskuudessa hyvin yleinen ja ymmärrettävä, varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä, Jaana Lehdonvirta sanoo.

Lehdonvirran asiakkaat ovat työttömiä, mutta hänen ohjeitansa kannattaa noudattaa niidenkin, jotka ovat tyytymättömiä omaan työpaikkaansa.

− Kaikki lähtee siitä, että pitää itse havahtua kysymään itseltään, tässäkö tämä nyt oli, tätäkö minä haluan, Lehdonvirta neuvoo.

Seuraava askel on ottaa käteen kynä ja paperia ja alkaa kirjata ylös omia vahvuuksiaan sekä kiinnostuksenkohteitaan. Tässä vaiheessa kannattaa pyytää apua perheenjäseneltä tai ystävältä, joltain, joka tuntee sinut hyvin. Joskus saattaa nimittäin käydä niin, että omia vahvuuksia tulee liioiteltua tai väheksyttyä.

Kun paperi on valmis, on lähdettävä miettimään, minkälaiset yritykset tarvitsisivat juuri sellaista osaamista, joka paperille on listattu. Työpaikkailmoituksia on turha jäädä odottelemaan; kukaan ei kiellä lähestymästä yrityksiä avoimin hakemuksin.

Haaveissa ylennys

Aina ei tarvitse vaihtaa työpaikkaa. Uusia työtehtäviä voi löytyä saman talon sisältä, kunhan niitä vain uskaltaa pyytää.

− Ainoa väylä saada lisää haasteita ja vastuuta on kertoa rehellisesti esimiehelle mitä haluaa, Lehdonvirta sanoo.

Ennen pomon ovelle kolkuttamista kannattaa miettiä valmiiksi, millaisia haasteita kaipaa. On hyvä, jos voi ehdottaa itse itselleen uusia tehtäviä. Pitää myös osata perustella, miksi olisi oikea henkilö niitä hoitamaan.

Työkokemus ei koskaan valu hukkaan

Vaikka olisi ehtinyt tehdä pitkän uran tietyllä alalla, ei kannata jämähtää paikoilleen, jos homma ei tunnu omalta. Lehdonvirta muistuttaa, että pitkästä kokemuksesta jää käteen aina jotain, mitä voi käyttää uudessa työssään, vaikka uusi työ olisikin aivan eri alalla.

− Uudessa työssä pitää kuitenkin olla jotain tuttua. Ei kannata haaveilla automyyjän työstä, jos ei tiedä mitään autoista, Lehdonvirta toteaa.

Vaatii aikamoista rohkeutta vaihtaa alaa kokonaan uudelle alalle, mutta jos vallitsevaan tilanteeseen ei ole tyytyväinen, se kannattaa.

− Minulla on ollut monta asiakasta, jotka ovat koko ikänsä tehneet toimistotyötä ja siirtyneet myöhemmin hoitoalalle, Lehdonvirta sanoo.

Niinpä, jos omalla "vahvuuspaperilla" lukee sosiaalinen ja auttamishaluinen, miksi tosiaan tuhlata taitojaan paperien pyörittelyyn?

Lue myös:

    Uusimmat