Näin Ruotsissa reagoitiin päivän uutispommiin: "Todella musertava isku"

Stora Enso sulkee koko Veitsiluodon tehtaan Kemissä - luottamusmieheltä suorat sanat 3:20
MTV paikalla Kemissä: Synkkä uutinen vei mielen matalaksi Veitsiluodon tehdaalla

Stora Enson suunnitelma sulkea Kvarnsvedenin paperitehdas Ruotsin Borlängessä on otettu vastaan suurena pettymyksenä. Borlängen kunnanhallituksen puheenjohtaja Jan Boman sanoi, ettei osannut odottaa koko tehtaan sulkemista keskellä koronakriisiä.

–  Olen toki ymmärtänyt, että paperiteollisuus on rakenteellisessa kriisissä, ja olemme käyneet siitä keskustelua Stora Enson kanssa. Mutta tätä en olisi uskonut, Boman sanoi.

Boman sanoi Borlängen tekevän parhaansa houkutellakseen kuntaan uutta teollisuutta. Esimerkiksi alihankintaa Northvoltin Skellefteån akkutehtaalle voisi sijoittua kuntaan, Boman arveli.

Hän toivoi, että suursijoittajasuku Wallenbergit olisi sijoituksissa mukana.

– Stora Enso on Wallenberg-yhtiö. He ovat tienanneet rahaa täällä Borlängessä jo 120 vuoden ajan, Boman sanoi.

Ruotsin elinkeinoministeri Ibrahim Baylan sanoi odottavansa, että Stora Enso suurena ja menestyvänä yhtiönä kantaa vastuunsa työntekijöistä.

Ruotsin paperiliiton Kvarnsvedenin osaston puheenjohtaja Anders Pettersson sanoi tehtaan täyden sulkemisen tulleen yllätyksenä. Hän sanoi osanneensa odottaa, että tehtaalla saatettaisiin sulkea yksi paperikoneista.

– Tämä oli todella musertava isku, en olisi villeimmässä mielikuvituksessani osannut kuvitella tätä, hän sanoi.

Borlänge on Taalainmaan läänin suurin teollisuuskaupunki. Siellä sijaitsee SSAB:n terästehdas, joka työllistää noin 1 700 ihmistä. 

Lue myös:

    Uusimmat