Näin rintasyövän seulonta vähentää kuolleisuutta

Mammografiaseulonta on vähentänyt rintasyöpäkuolleisuutta 30–40 prosenttia seulontaan osallistuneilla 50–69-vuotiailla naisilla.

Tähän tulokseen päätyi Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n asiantuntijaryhmä, jonka tehtävänä oli arvioida rintasyöpäseulontojen hyödyt ja haitat tieteellisen näytön perusteella. Asiantuntijaryhmän raportti julkaistiin New England Journal of Medicine –tiedelehdessä.

IARC:n työryhmän mukaan rintasyöpäseulontojen vaikuttavuudesta on riittävää näyttöä myös 70-74-vuotiailla.

– Suomenkin olisi syytä miettiä seulontojen laajentamista yli 70-vuotiaisiin sen jälkeen kun seulontaohjelma on laajentunut ensi vuonna 69-vuotiaisiin koko maassa. Tällä voisi olla merkitystä vanhempien naisten terveydelle, sanoo työryhmän varapuheenjohtajana toiminut Ahti Anttila, joukkotarkastusrekisterin tutkimusjohtaja Suomen Syöpärekisteristä.

Nuoremmilla, 40-49-vuotiailla naisilla, puolestaan näyttöä seulonnan hyödystä ei ole riittävästi.

Mammografia on nykyisin tutkituista rintasyöpäseulontamenetelmistä ainut, jolla rintasyöpäkuolemien vähentymiseen kohdistuva hyöty on osoitettu. Vaikutus perustuu siihen, että seulonnan avulla kasvaimia löydetään varhaisemmassa vaiheessa, jolloin ne ovat pienempiä ja paremmin hoidettavissa.

Rintasyövän hoitomenetelmät ovat kehittyneet jatkuvasti. Silti pienikokoisen kasvaimen poistaminen ja siihen tarvittaessa liittyvä säde- ja lääkehoito on edelleen tehokkain rintasyövän hoito. Siksi seulonta on säilyttänyt tehonsa hoitojen kehityksestä huolimatta. Seulonnan yleistymisen myötä pitkälle levinneitä rintasyöpiä ei juuri enää löydetä.

Mammografiasta on myös haittaa

Rintasyöpäseulonnan haittoja ovat positiiviset mammografiatulokset, jotka johtuvat muusta kuin rintasyövästä. Seulonnassa löytyy myös syöpiä, joita ei olisi muuten havaittu henkilön elinaikana, ja joita ei näin ollen olisi tarvinnut hoitaa.

Väärien positiivisten seulontatulosten määrä pysyy kohtuullisella tasolla, kun mammografian laatu pysyy hyvänä. Sama pätee myös mammografian säteilyvaikutuksiin.

IARC:n raportin mukaan rintasyöpäseulontojen hyödyt ylittävät selvästi sen mahdolliset haitat, ja hyötyjen ja haittojen tasapaino on hyväksyttävällä tasolla.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Lue myös:

    Uusimmat