Näin presidenttiehdokkaat kommentoivat iskua kaasuterminaaliin: "Kertoo, miten vaarallinen tilanne on"

Näin presidenttiehdokkaat kommentoivat iskua Suomen rajan läheisyyteen 1:59
Video: Näin presidenttiehdokkaat kommentoivat iskua MTV Uutisille

MTV Uutisten tavoittamat presidenttiehdokkaat katsovat, ettei isku maakaasuterminaaliin Venäjällä vaikuta mitenkään Suomen turvallisuuteen, vaikka se tapahtui vain noin sadan kilometrin päässä Suomesta.

Maakaasuterminaaliin tehdyn iskun tekijästä ei ole varmuutta, mutta epäilyt kohdistuvat Ukrainaan.

– En pelkää sitä, että sillä olisi merkitystä Suomen kannalta. Tämä on selvästi Ukrainan isku Venäjälle, sanoo presidenttiehdokas Harry Harkimo (Liik.).

Ja samoilla linjoilla ovat muutkin ehdokkaat.

– En näe, että Suomeen kohdistuisi mitään sotilaallista uhkaa eikä myöskään tuo isku minkäänlaista uutta huolenaihetta herätä, sanoo presidenttiehdokas Jutta Urpilainen (sd).

Myös perussuomalaisten ehdokas Jussi Halla-aho pitää selvänä, että iskun takana on Ukraina eikä hänkään näe iskulla yhteyksiä Suomeen. 

– Tietenkin se henkisesti varmaan tuo suomalaisille sodan lähemmäksi, jos iskuja alkaa näkyä näin lähellä Suomea, mutta tuskin sillä mitään suoraa kiinnekohtaa Suomeen on.

Keskustan ja valitsijayhdistyksen ehdokas Olli Rehn katsoo, että iskulla voi olla psykologista merkitystä, muttei suoraa uhkaa Suomelle.

– Kyllä se tietysti tuo tätä sotaa lähemmäksi noin psykologisesti ainakin, mutta en usko, että Suomea kohtaan on tässä tilanteessa mitään erityistä sotilaallista uhkaa. Tämä kertoo siitä, miten vaarallinen Euroopan tilanne on, sanoo Rehn.

Vihreiden tukeman valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto sanoo samaa.

– Tällä ei ole suoraa vaikutusta Suomen turvallisuustilanteeseen. Olemme jo nähneet konfliktin laajenemisen Itämerelle, sanoo Haavisto viitaten Nordstream-putken räjäytykseen ja Balticconnector-tietoliikennekaapelin katkaisemiseen.

– Tämä toistaa samaa kaavaa, että sotatapahtumat alkavat olla lähellä. Luojan kiitos, olemme Naton jäseniä ja toivottavasti Ruotsi seuraa pian perässä, sanoo Haavisto.

Tärkeintä on rauha Euroopassa

Suomen 13. presidentti ottaa viran hoitaakseen, kun Euroopassa käydään sotaa. 

Rauha ja sitä kautta myös Suomen turvallisuus ovat nyt ulkopolitiikan kärkikysymyksiä. Jutta Urpilainen katsoo, että paras tapa lopettaa sota, on tukea Ukrainaa. Olli Rehn ajattelee samoin.

– Ukrainan päättäväinen tukeminen on ensiarvoisen tärkeää myös Suomen turvallisuuspolitiikan näkökulmasta, sanoo Rehn.

Presidenttiehdokkaat kokoontuvat keskiviikkona 24. tammikuuta MTV:n presidenttitenttiin. Lähetys alkaa klo 20 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat