Näin pitkään ruoat todella säilyvät parasta ennen -merkinnän jälkeen

Ruoka säilyy syötävänä parhaimmassa tapauksessa jopa vuosia parasta ennen -päivämäärän jälkeen.

Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin yhteensä jopa 160 miljoonaa kiloa vuodessa. 15 prosenttia pois heitetystä ruoasta on vielä avaamattomassa pakkauksessa.

Yksi syy ruoan tolkuttomalle pois heittämiselle on epävarmuus siitä, onko ruoka vielä syömäkelpoista. Jopa 22 prosenttia kuluttajista kokee vaikeaksi tietää, milloin ruoka oikeasti menee pilalle. Pakkauksissa on erilaisia merkintöjä, jotka kertovat vanhaksi menemisestä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan ”parasta ennen” -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Tuote on kuitenkin melkein aina käyttökelpoinen vielä pitkään tämän päivämäärän jälkeen.

Viimeistä käyttöpäivää kannattaa noudattaa

”Viimeinen käyttöpäivä” on puolestaan tiukempi määre tuotteen pilaantumiselle, ja sitä tulisi noudattaa tarkemmin. Viimeinen käyttöpäivä merkitään helposti pilaantuviin tuotteisiin, kuten liha- ja kalatuotteisiin.

– Viimeisen käyttöpäivän tuotteita ei saa käyttää enää pakkaukseen merkityn eräpäivän jälkeen, sanoo Ruokakeskon tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalo.

Pidempään säilyviksi tuotteiksi Rautpalo mainitsee teolliset tuotteet, joita säilytetään ja myydään huoneenlämmössä. Tällaisia ovat muun muassa jauhot, mausteet, säilykkeet ja muut kuivaruoka-aineet.

– Myös esimerkiksi hapanmaitotuotteet, kananmunat ja juustot säilyvät jonkin aikaa parasta ennen -päiväyksen jälkeen, Rautpalo sanoo.

Parasta ennen -päiväyksen jälkeen tuotteiden mikrobiologisessa laadussa ei välttämättä ole vikaa, jos tuote on säilytetty oikein, mutta esimerkiksi mausteiden tai yrttien maku saattaa laimentua ajan saatossa.

– Kannattaa luottaa omiin aisteihin. Tuotteen tuoksu, ulkonäkö ja maku kertovat pitkälti, onko tuote vielä käyttökelpoinen, Rautpalo muistuttaa.

On tärkeää huomioida, että avatun tuotteen säilyvyysaikaa ei aina voida tarkasti määrittää. Säilyvyys riippuu ympäristöstä, jääkaapin lämpötilasta kylmäsäilytystä vaativissa tuotteissa, käytettävien välineiden puhtaudesta ja siitä, kuinka pitkään kylmäsäilytystä vaativaa tuotetta pidetään pöydällä ruokailutilanteessa.

– Erityisesti avattujen elintarvikkeiden kohdalla aistinvarainen arviointi on tärkeää, jotta elintarvikkeita ei heitettäisi turhaan pois. Pakkaukseen merkitty parasta ennen –päiväys tarkoittaa, että tuotteen säilyminen moitteettomana taataan merkittyyn päivään saakka avaamattomassa pakkauksessa ja tuotteelle määritellyissä säilytysolosuhteissa, Rautpalo sanoo.

Valmistaja määrittelee aina tuotteen säilyvyyden, ja tekee sille tarvittavat säilyvyyskokeet ja testaukset ennen markkinoille asettamista.

Katso miten pitkään nämä tuotteet säilyvät ”parasta ennen” -merkinnän jälkeen!

Säilyketölkkiruoka – Säilykeruoka voi säilyä jopa tuplasti pidempään, kuin tölkkiin merkitty parasta ennen -päiväys väittää. Jos säilytät tölkin viileässä, kuivassa ja pimeässä kaapissa, niin tölkkiruoka voi säilyä syötävänä jopa kolme vuotta parasta ennen -päiväyksen jälkeen.

Kananmunat – Kananmunista huomaa helposti yksinkertaisella niksillä, ovatko ne vielä kunnossa vai eivät. Laita kananmuna vedellä täytettyyn astiaan. Jos muna kelluu, tiedät, että se ei ole enää hyvä syötäväksi. Munan korkea bakteeripitoisuus saa munan kellumaan, mikä paljastaa sinulle, ettet voi enää syödä sitä.

Pasta – Kuivat ja huoneenlämmössä säilytettävät ruoat säilyvät paljon pidempään, kuin kylmässä säilytettävät tai nestemäiset ruoat. Pasta ei sisällä ollenkaan vettä, joten se säilyy pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Kunhan pasta ei haise tunkkaiselle tai pahalle, niin voit hyvin syödä sen parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua.

Leipä – Leipä säilyy huomattavasti pidempään hyvänä, kun sen pakastaa. Tuoreestakin leivästä erottaa helposti, onko se vielä syötävää vai ei. Tarkkaile leivän hajua ja onko leivän pinnassa hometta vai ei. Home on välitön merkki tuotteen pilaantumisesta.

Mausteet – Mausteet eivät varsinaisesti mene pilalle parasta ennen -päiväyksien jälkeen. Niiden maku saattaa kyllä laimentua ajan myötä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat