Näin paljon veroeuroja autoilijoilta kerättiin viime vuonna

Minkälaisia vaikutuksia autoveron poistamisella olisi autokauppaan? 6:20
Miten autoveron poisto vaikuttaisi autokauppaan? Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa vuonna 2018.

Autoveroa, ajoneuvoveroa ja polttoaineveroa kerättiin vuonna 2021 edellisvuotta vähemmän. Syy on autoalan mukaan erityisesti autojen pudonneissa päästöissä, ja se uskookin vuoteen 2030 naulattujen liikenteen päästötavoitteiden olevan vielä saavutettavissa.

Autoalan Keskusliiton mukaan tieliikenteestä kerättiin viime vuonna noin 7,6 miljardia euroa verotuloja. Autoveron, ajoneuvoveron ja polttoaineverojen osuus oli noin 4,1 miljardia euroa, joka oli kahdeksan prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtajan Pekka Rissan mukaan verokertymän alenemisen taustalla on autokannan päästöjen väheneminen, sillä uusien autojen päästöt ovat vähentyneet huomattavasti.

– Vaikka uusien autojen ensirekisteröintien määrä on viime vuosina vähentynyt, valtion vuodelle 2030 asettama 700  000 ladattavan auton tavoite on vielä saavutettavissa, jos määrätietoisia toimia liikenteen sähköistymisen edistämiseksi jatketaan, Rissa sanoo tiedotteessa.

Tänä vuonna liikenteestä kerättyjä veroja on kuitenkin lisännyt bensiinin ja dieselin hintojen nousu, joka näkyy arvonlisäverokertymässä. Autoala odottaa, että arvonlisäverokertymä kasvaa tänä vuonna 500 miljoonalla eurolla viime vuodesta.

Lue myös:

    Uusimmat