Näin paljon asuntojen hinnat laskivat vuodessa – "Asuntomarkkinoiden alennusmyynnit jatkuvat"

Näin asuntokauppa on muuttunut kuluneen vuoden aikana 6:15
Näin asuntokauppa on muuttunut kuluneen vuoden aikana. Juttu on elokuulta.

Heinäkuusta hinnat kuitenkin kääntyivät 0,9 prosentin nousuun.

Asuntojen hinnat jatkoivat laskuaan elokuussa ja myös asuntolainoja nostettiin vähemmän kuin vuosi sitten. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat elokuussa koko maassa 6,2 prosenttia viime vuodesta.

Hinnat kuitenkin kääntyivät 0,9 prosentin nousuun heinäkuusta.

Eniten hinnat laskivat viime vuodesta pääkaupunkiseudulla. Vantaalla laskua kertyi 10,6 prosenttia, Espoossa 8,9 prosenttia ja Helsingissä 7,7 prosenttia.

Kokonaisuudessaan pääkaupunkiseudulla vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 8,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Heinäkuuhun verrattuna muissa suurissa kaupungeissa paitsi Helsingissä hintojen lasku jatkui. Helsingissä hinnat nousivat heinäkuuhun verrattuna 3,6 prosenttia.

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 7,0 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 4,3 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Ekonomisti: "Lisäaleja on enää vähän luvassa"

Nordea ennakoi aiemmin tällä viikolla, että asuntojen hintojen nousua joudutaan odottamaan ensi vuoteen.

– Asuntomarkkinoiden alennusmyynnit jatkuvat, mutta lisäaleja on enää vähän luvassa, kirjoitti ekonomisti Juho Kostiainen Nordean asuntomarkkinakatsauksessa.

Nordean mukaan etenkin pienten asuntojen heikko kysyntä jarruttaa koko markkinaa, kun suurempaan asuntoon vaihtajilla kestää kauemmin saada nykyinen asunto kaupaksi.

Asuntolainoja nostettiin 1,1 miljardilla

Suomen Pankin mukaan suomalaiset kotitaloudet nostivat elokuussa uusia asuntolainoja 1,1 miljardin euron edestä, mikä on 340 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Uusista nostetuista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 110 miljoonaa euroa. Uusien asuntolainojen keskikorko pysyi ennallaan heinäkuusta ja oli elokuussa 4,55 prosenttia.

Asuntolainakanta oli elokuun lopussa 106,7 miljardia euroa. Sijoitusasuntolainoja oli 8,6 miljardia euroa asuntolainakannasta.

Isossa kuvassa ei dramaattista

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Veera Holappa sanoo, että kiinnostavin havainto tuoreista asuntojen hintatilastoista on Helsingin käänne nousuun kuukausitasolla.

– Isossa kuvassa ei ole dramaattista muutosta, mutta on positiivinen yllätys, että Helsingissä pitkän laskun jälkeen asuntojen hinnat kääntyivät selvään nousuun heinäkuuhun nähden. Tämä veti myös koko maan luvut plussalle verrattuna edelliseen kuukauteen. Vuoden takaiseen verrattuna miinukset ovat yhä suuria, mutta tilanne on varsin vakaa, Holappa sanoo tiedotteessa.

Juttua päivitetty 28.9 kello 14.53 asiantuntijoiden arvioilla. Otsikkoon lisätty sitaatti.

Lue myös:

    Uusimmat