Näin pääset eroon väsymyksestä ja uupumuksesta – lue tehokkaat vinkit!

Väsyttääkö? Onko olosi jatkuvasti vetämätön ja uupunut? Kokosimme yhteen parhaat keinot hillitä väsymystä. Muista kuitenkin, että jatkuva väsymys voi olla myös merkki vakavasta sairaudesta. Jos olet kärsinyt uupumuksesta jo pitkään, kannattaa asiasta jutella lääkärin kanssa.

Jos olet jatkuvasti uupunut, eikä sille ole selvää syytä, tarkastele elämäntapojasi. Esimerkiksi pelkkä ruokavaliomuutos, säännöllinen yöuni ja reipas hikiliikunta silloin tällöin tekevät ihmeitä voinnillesi.

Tee itsellesi palvelus ja ryhdy elämään elämää, joka tekee sinulle hyvää!

1. Nuku tarpeeksi

Tämä on yksinkertainen sääntö, jota liian harva noudattaa. Aikuinen ihminen tarvitsee unta siinä missä lapsikin, vaikka tuntimäärä onkin pienempi. Muista siis lastesi lisäksi huolehtia riittävästä unesta myös itsesi kohdalla.

Aikuinen tarvitsee unta 7–9 tuntia päivässä. Mene ajoissa nukkumaan ja heräät levänneenä.

2. Pienennä ateriakokoa

Suuret, tuhdit ateriat saavat olon väsyneeksi ja vetämättömäksi. Jos syöt paljon illalla, vaikuttaa se oloosi vielä koko seuraavan päivän.Vaihda pastalautasesi kevyempään vaihtoehtoon, esimerkiksi runsaasti kasviksia sisältävään wok-ruokaan, niin tunnet olosi huomattavan paljon energisemmäksi jo muutaman päivän jälkeen.

Välttele vaaleita jauhoja ja valkoista sokeria sisältäviä tuotteita, kuten vaaleaa pastaa, leipää ja pullaa. Vähennä hiilihydraattien osuutta lautasellasi, mutta älä jätä niitä kokonaan pois – luota täysjyvätuotteisiin, kuten ruisleipään ja täysjyväriisiin.

Lisää myös kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia lautasellesi, sillä ne vaikuttavat paljon yleiseen olotilaasi. Jos et usko, kokeile ruokavaliota muutaman viikon ajan – huomaat eron taatusti! Esimerkiksi erilaiset smoothiet ovat loistava tapa ilta- ja aamupaloilla.

3. Älä luota yömyssyyn

Vaikka moni uskoo alkoholin tuovan unen, vaikuttaa se kuitenkin negatiivisesti unen laatun. Se poistaa nestettä, minkä vuoksi joudut heräämään yöllä vessaan tai juomaan vettä.

Luota alkoholin sijaan reippaaseen ulkoilulenkkiin, mutta älä tee sitä juuri ennen nukkumaanmenoa. Liikunta kannattaa ajoittaa noin neljän tunnin päähän unille menosta.

4. Pyri säännölliseen unirytmiin

Älä nuku ja valvo viikonloppuisin reippaasti myöhempään, sillä se kostautuu heti seuraavana maanantaina. Kehosi ei toivu unirytmin muuttamisesta niin nopeasti kuin haluaisit – ja sen kyllä huomaa!

5. Pimennä makuuhuoneesi

Makuuhuone kannattaa pimentää mahdollisimman hyvin, sillä keho reagoi valoon. Sammuta tietokoneen näyttö, ylimääräiset valot ja pimennä ikkunat.

6. Ota aamuryyppy!

Herätessäsi monen tunnin yöunilta, kehosi voi kärsiä lievästä nestehukasta. Juo kunnon lasillinen vettä heti aamutuimaan, mikä parantaa aineenvaihduntaasi ja energisoi sinua.

Aamulla terää tekee myös vihersmoothie: Laita blenderiin vaikkapa hieman vehnäorasta, mansikkaa, banaania, salaatinlehtiä ja kreikkalaista jogurttia.

7. Aamiainen ON päivän tärkein ateria

Usko jo – kiireessä hujautettu kahvikuppi tai suuri lounas ei korvaa kunnon aamupalaa. Jos koet, että et ehdi aamulla syömään, tee eväät valmiiksi ja nauti aamiainen työpaikallasi.

Aamupala on korvaamaton ateria, sillä yön jälkeen nälkä yllättää nopeasti ja verensokeri laskee, mikä saa sinut väsyneeksi, kiukkuiseksi ja seuraavalla aterialla tankkaatkin sitten monen ihmisen edestä.

8. Luonnon keskelle

Journal of Enviromental Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka viettävät vähintään 20 minuuttia päivästään luonnon keskellä, voivat paremmin niin henkisesti kuin fyysisestikin.

9. Liiku heti aamusta

Ja ei, tämä ei välttämättä tarkoita hikiliikuntaa – hyötyliikunta on aivan yhtä tehokas piristysruiske! Suunnittele työmatkasi siten, että voit liikkua edes hetken aikaa. Parkkeeraa auto reippaasti kauemmas, hyppää bussista muutamaa pysäkkiä aikaisemmin tai kulje koko työmatka kävellen tai pyörällä.

Mikäli tämä tuntuu vaivalloiselta, pidä pieni liikuntatuokio kotonasi – esimerkiksi lyhyt joogahetki tai venyttely saa olon energisemmäksi.

10. Älä juo liikaa kahvia

Jos koet olosi väsyneeksi, älä luota kahvin voimaan. Vaikka se piristää hetkellisesti, ovat vaikutukset pidemmällä tähtäimellä huonot.

Toki voit juoda kupillisen tai kaksi, mutta monta kuppia päivässä lisää adrenaliinin tuotantoa, mikä voi vaikuttaa vielä illallakin ja vaikeuttaa nukahtamistasi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja