Näin nahkakenkäsi selviävät niin loskakeleistä kuin lumestakin

Nahka on kestävä materiaali, mutta vaatii siitä huolimatta säännöllistä hoitoa. Hoidon merkitys korostuu kosteilla keleillä.

Pintanikkareiden Teemu Mäkelä ohjeistaa, että nyrkkisääntönä nahkaa tulisi huoltaa nahanhoitoaineella kerran vuodessa ja vaaleaa nahkaa kaksi kertaa vuodessa. Tämä pätee esimerkiksi nahkakalusteisiin, mutta nahkakengät vaativat hoitoa useammin etenkin kelien ollessa huonot.

Mäkelä sanoo, että nahkakengille ja nahkakalusteille on olemassa omia hoitotuotteita, joita voi myös mahdollisuuksien mukaan käyttää ristiin. Nahkakengät kannattaisi talvella suojata vahapohjaisella tuotteella tai niin sanotulla hydrofobisella nanopinnoitteella, joka hylkii vettä ja likaa.

Kenkiä pitää huoltaa

Mäkelä moittii suomalaisia turhan laiskoiksi kengän huoltajiksi. Kengälle saisi huolellisella hoidolla lisää elinikää.

– Nahka on jossain määrin elävä materiaali, jota pitää hoitaa, jotta se pysyy hyvänä.

Kenkiä ei kuitenkaan tarvitse heti heittää pois, vaikka niiden pinta olisikin vaurioitunut. Mäkelä sanoo, että markkinoilla on paljon tuotteita, joilla vaurioituneen nahan voi vielä pelastaa. Esimerkiksi värillinen nahanhoitoaine piilottaa pintanaarmut ja tasoittaa värieroja.

Nahan laatu on Mäkelän mukaan nykypäivänä selvästi aiempaa huonompi ja laatua voi olla vaikea itse arvioida.

– Edes hinnasta ei voi aina päätellä, onko kyseessä hyvälaatuinen nahka. Ammattilainen tunnistaa hyvälaatuisen nahan, mutta se ei ole aina helppoa, sillä nahkalaatuja on niin monenlaisia. Apua kannattaa kuitenkin pyytää esimerkiksi suutarista tai verhoilijalta.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat