Näin muutat asennettasi – ja ilahdutat rakastasi!

Toisinaan empatia jää parisuhteessa kiireen jalkoihin. Katso, millaisilla pienillä teoilla voit muuttaa suhtautumistasi ja yllättää rakkaasi iloisesti!

Myötätunto jää ihmissuhteissa usein taka-alalle. Elämä on kiireistä, emmekä jaksa vaivautua näkemään asioita toisen näkökulmasta, jos olemme eri mieltä. Voimme kuitenkin ohjelmoida itsemme uudelleen – kuuntelemaan ja hengittämään syvään, ennen kuin avaamme sanaisen arkkumme. Harjoitus tekee mestarin!

1. Lakkaa ajattelemasta itseäsi niin paljon.

On olemassa ikivanha intialainen sanonta, jonka mukaan maailman murheet johtuvat siitä, että ajattelemme liikaa itseämme. Vastaavasti onnellisuus syntyy muiden ihmisten ajattelemisesta. Siksi olemme aikuisina enemmän innoissamme antaessamme asioita saamisen sijaan. Siitä syystä myös haluamme lastemme pärjäävän meitä paremmin – ja rakkauden sekä myötätunnon vaaliminen tuntuu hyvältä.

2. Ajattele ennen kuin toimit.

Olet valmistanut tuntitolkulla ateriaa, eikä rakkaasi muista kehua ruuanlaittotaitojasi. Tunteet nousevat pintaan. Yhtäkkiä et saa päähäsi järkevämpää ajatusta, kuin että "hän ei ymmärrä minua nyt eikä koskaan" tai "tässä on taas yksi merkki siitä, kuinka itsekeskeinen hän on". Ennen kuin avaat suusi, pohdi joitain aiempia kiistojanne. Onko ollut riitoja tai nopeita johtopäätöksiä, jotka peruisit, jos voisit? Toimi näiden ajatusten valossa, ennen kuin sanot jotain, mitä kadut.

3. Pysähdy.

Kun tiedät, kuinka salamannopeasti mieli voi muuttua ja tehdä kärpäsestä härkäsen, ota se huomioon. Jos puolisosi todella loukkasi sinua ja ansaitsee kuulla siitä, se voi kuitenkin ehkä odottaa minuutin? Tämän pysähtymisen aikana sinulla on mahdollisuus käydä ajatuksesi läpi ja arvioida, tarvitseeko ne ilmaista sillä tunnelatauksella, jonka olet ehtinyt kehittää. Voit tarkistuttaa itselläsi: "Haluanko todella mennä sille tielle? Onko varma, ettei tähän ole parempaa vaihtoehtoa?" Tämä voi vaikuttaa suuresti niin työ- kuin siviilielämäänkin.

4. Tee toisille…

Kultainen sääntö "Tee toisille niin kuin haluat itsellesi tehtävän" on kestänyt vuosisadasta toiseen syystäkin. Jos olet epärehellinen puolisollesi, etkö huomaa olevasi vainoharhaisempi pelätessäsi hänenkin olevan epärehellinen? Vastaavasti jos päätät tukea ja rohkaista rakastasi enemmän, hän todennäköisesti vastaa käytökseesi samalla tavalla. Mieti, kuinka haluaisit sinua kohdeltavan, jos olisit tehnyt samanlaisen virheen? Miten reagoisit, jos hän kävisi huutamaan sinulle? Ajattele, kuinka hienon odottamatonta olisi nähdä hänen pysähtyvän ja yrittää nähdä asian sinun kantiltasi? (Onnistui se tai ei, on kuitenkin mahtavaa nähdä hänen yrittävän.)

5. Pidä huolta itsestäsi.

Jos olet henkisesti, fyysisesti tai emotionaalisesti huonovointinen, on vaikea nähdä itsensä ulkopuolelle. Kulttuurissamme voitaisiin kunnioittaa enemmän hengähdystaukoja, vapaa-aikaa ja tasapainoa. Tyytyväisyys ei voi lähteä kestään muusta kuin itsestäsi. Selvität ongelmasi sitten joogalla, päiväunilla, lenkillä tai laittamalla lapset yhdeksi yöksi isovanhemmille kylään – parempi, täydempi ja rauhallisempi sinä auttaa ihmissuhteitasi seuraamaan perässä.

6. Aloita heti.

Harjoittele edellä mainittuja kohtia kaikkien kanssa. Mieti vaikkapa ärsyttävää työkaveriasi. Ajattele, mikä on tehnyt hänestä sellaisen. Millaisia haasteita hän kohtaa elämässään? Asetu hetkeksi hänen saappaisiin ja katso, tunnetko hitusen enemmän empatiaa hänen ahdinkoaan kohtaan. Tai sanotaan vaikka, että puolisosi nalkuttaa sinulle jatkuvasti siitä, että sinun tulisi laittaa astiat koneeseen heti ruuan jälkeen. Sinusta se ei ole mikään iso juttu, mutta hänelle se edustaa (keksi tähän sopiva adjektiivi) ja loppujen lopuksi jos astioiden koneeseen laittaminen tekee hänestä onnellisemman ja vähemmän stressaantuneen, mikset tekisi sitä?

Kun sinusta tuntuu, että olet erehtynyt ja käyttäytynyt ilman empatiaa, aloita alusta. Se on niin yksinkertaista. Kosketa häntä hellästi olkapäähän ja kutsu häntä rakkaaksi, ennen kuin toteat, että tämä on kolmas kerta peräkkäin, kun hän on unohtanut kertoa sinulle, että olette menossa syömään hänen vanhemmilleen. Laajenna maailmankatsomustasi aina kuin mahdollista. Onko väittelyn voittaminen puolisosi mielen pahoittamisen arvoista, vai olisitko kuitenkin valmis tekemään kaikkesi – myös luopumaan omista itsekeskeisistä tarpeistasi – saadaksesi hänet tuntemaan onnellisuutta ja turvallisuutta?


AVA

Lähde: Huffingtonpost.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja