Elämäntaidonvalmentaja Marjo Kaihari: Muutos on mahdollinen kaikille

Uusi vuosi on lupauksien ja elämäntapamuutosten kulta-aikaa. Lupausten pitäminen on kuitenkin monelle vaikeaa. Työyhteisöjä kouluttava valmentaja Marjo Kaihari kertoo, kuinka muutos on mahdollinen.

Elämäntapamuutos on paikallaan kaikille, jotka huomaavat, että omassa elämässä on jokin asia, mikä vie liikaa voimavaroja. Tätä mieltä on Marjo Kaihari, joka sparraa työkseen työyhteisöjä ja yksityishenkilöitä parempiin suorituksiin.

– Kannustan ihmisiä muutokseen, koska kaikilla on mahdollisuus olla tyytyväinen ja onnellinen elämässään. Sen eteen pitää tehdä töitä, mutta muutos on mahdollinen kaikille, Kaihari kannustaa.

Muutos on usein pelottavaa, mutta apua on tarjolla. Kaihari suosittelee elämänmuutoksesta haaveilevalle ulkopuolista apua. Sparraajan voi löytää omasta ystäväpiiristään. Hänen tehtävänään on kysellä kuulumisia projektin etenemisestä. Positiivisesta tsempistäkään ei ole haittaa.

– Ihmiset, jotka sanovat sinulle ettet pysty, kannattaa pyrkiä sulkemaan kokonaan kontaktipiiristä, Kaihari kertoo.

Sparraajaksi voi palkata myös ammattilaisen. Elämäntaidonvalmentajasta on apua, kun havittelee muutosta yksityiselämässään. Mikäli haluaa parantaa suoritustaan työelämässä, monessa organisaatiossa on myös valmentajia tai työnohjaajia, jotka voivat auttaa.

– On tärkeää löytää ihminen, jonka kanssa voi olla turvallisin mielin ja josta tietää, että hän tekee kaikkensa auttaakseen. Ammattilainen ei tietenkään tee muutosta kenenkään puolesta, Kaihari sanoo.

Positiivisesta asenteesta on matkalla hyötyä.

– Se ei tarkoita, ettei kohtaisi ongelmia, vaan sitä, ettei takerruta pelkkään ongelmapuheisiin ja siihen, kuinka elämä on huonoa. Näin maailman kohtaamisesta tulee tosi raskasta, Kaihari sanoo.

Näin teet elämäntapamuutoksen

Elämäntapamuutoksesta haaveilevan on käytävä ensin keskustelu itsensä kanssa siitä, mitä muutoksia elämässään haluaa, mihin suuntaan haluaa mennä ja millä keinoilla muutosta tavoittelee. Vahva visio siitä, miten elämäntapamuutos tulee näkymään omassa elämässä, on hyödyksi.

– Monet ihmiset eivät tiedä, mitä he haluavat. Onkin tärkeätä keskittyä rauhassa pohtimaan mitä tahtoo ja minkälaiseen muutokseen on oikeasti valmis. Muutos lähtee aina ajattelun muutoksesta, Kaihari sanoo.

Realismista ei ole haittaa, mutta negatiiviset ajatukset kannattaa siirtää syrjään. Omia piintyneitä asenteita, suhtautumistapoja ja uskomuksia on syytä myös pöllytellä ja tarpeen mukaan muuttaa. Rajoittava tai negatiivinen asenne voi tuoda mutkia matkaan. Moni esimerkiksi lopettaa laihduttamisen sorruttuaan viikonloppusyöpöttelyyn tai jättäytyy liikuntaharrastuksista ensimmäisen flunssan jälkeen.

– Mitä vahvemmin pääsee epäonnistumisen jälkeen takaisin omaan visioon ja tunnetilaan siitä, miltä tuntuu kun on saavuttanut tavoitteensa, sen parempi. Itselleen kannattaa antaa myös aikaa. Ei kannata asettaa tavoitteita ensimmäisellä kerralla liian korkealle. Muutokseen voi mennä pitkäkin aika, Kaihari muistuttaa.

Joskus muutos ei yrityksistä huolimatta onnistu. Pettymykset tulee käsitellä, jotta voisi tulevaisuudessa kokeilla siipiään uudelleen.

– Kannattaa miettiä, miksi ei tällä kertaa onnistunut ja miettiä, mitä tekisi seuraavalla kerralla toisin. On myös hyvä pohtia, mitä kaikkea matkan varrella oppi, Kaihari kehottaa.

Lue myös:


MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shuttterstock

Lue myös:

    Uusimmat