Näin monta ystävää ihminen tarvitsee ollakseen onnellinen

Tutkijan mukaan ihmisillä voi olla jopa 150 merkittävää ihmissuhdetta samaan aikaan, mutta vain viisi henkilöä ovat niitä oikeasti läheisiä ystäviä.

Katso yltä hurmaava video, jossa lapset kertovat, mitä on ystävyys!

Nykyaikana ihmisiltä löytyy satoja, ellei jopa tuhansia, ystäviä Facebookista. Ystävien suuri määrä ei kuitenkaan välttämättä ole avain onneen, sillä juuri läheisiä ystäviä pidetään ihmisille niinä kaikista tärkeimpinä. Monissa tutkimuksissa on todettu lapsuuden ystävien ja läheisten ystävien tekevän hyvää terveydelle.

Mutta kuinka monta ystävää todella tarvitsemme ollaksemme onnellisia?

Satoja kavereita, mutta vain muutama läheinen

Oxfordin yliopiston antropologi Robin Dunbar tutki ihmissuhteita jo 1990-luvun alussa, ja sai selville, että jo silloin ennen internet-aikaa ihmiset saattoivat pitää yllä merkittäviä suhteita jopa 148 ihmiseen.

Numero voi kuulostaa suurelta, mutta se pitää sisällään niin perheenjäsenet, ystävät, työkaverit kuin tuttavatkin.

Vuonna 2016 Dunbar taas esitteli keksimänsä biologisen ja sosiologisen mallin, jossa käsiteltiin ihmissuhteiden läheisyyttä. Läheisimpiä ystäviä ihmisillä oli maksimissaan viisi, ja juuri nämä ystävyyssuhteet olivat kaikista merkittävämpiä.

Aiheesta uutisoiva Sun-lehti ottaakin esimerkiksi supersuositun amerikkalaisen tv-sarjan Frendit, jossa seikkailevat Ross, Rachel, Joey, Phoebe, Chandler ja Monica. Jokaisella on viisi läheistä ystävää, ja he vaikuttavat sarjassa suhteellisen onnellisilta.

Ystävät jakautuvat eri kerroksiin

Dunbarin mallissa ensimmäisellä "kerroksella" on siis viisi ihmisitä, sitä seuraavalla 15, 50 ja 150. Mitä suuremmaksi luku kasvaa, sitä mukaa laskee myös emotionaalinen läheisyys.

Viimeisellä kerroksella olevat 100–200 ihmistä ovat niitä kavereita, jotka saatat kutsua, jos pidät suuret juhlat. Seuraavalla kerroksella olevat 50 ihmistä voivat olla jo niitä, joita kutsuisit läheisiksi, mutta joita et näe kovin usein.

15 ihmisen joukkoon taas kuuluu luotettavia ystäviä. Viisi kaikista läheisintä ovat yleensä perheenjäseniä ja kaikista parhaimpia ystäviäsi, jotka muodostavat turvaverkkosi.

Lähde: Sun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja