Näin monta suomalaista viina vie vuosittain

Alkoholi tappaa Suomessa hieman vähemmän ihmisiä nyt kuin vielä kuutisen vuotta sitten. Parinkymmenen vuoden takaisiin aikoihin verrattuna 65 vuotta täyttäneiden miesten alkoholikuolleisuus on kuitenkin kaksinkertaistunut.

– Suomessa kuoli alkoholiperäisiin syihin vuosina 2005–2011 noin 1900–2200 ihmistä vuosittain. Määrä oli noussut tasaisesti vuosikymmenten aikana ja lisääntynyt erityisesti vuodesta 2004 lähtien, jolloin alkoholiveroa alennettiin. Vuoden 2007 jälkeen lukemat ovat kuitenkin kääntyneet laskuun, Tilastokeskuksen yliaktuaari Marja-Liisa Helminen kertoo.

Alkoholiperäisiin kuolemansyihin kuuluvat sekä alkoholiperäiset taudit että tapaturmainen alkoholimyrkytys.

– Näistä kahdesta tauteihin, kuten erilaisiin maksasairauksiin ja haimatulehduksiin, kuolee noin 1400–1600 ihmistä vuodessa. Tapaturmaiseen alkoholimyrkytykseen on kuollut viime vuosina noin 400–600 ihmistä vuosittain.

Miehet menehtyvät alkoholista johtuviin syihin huomattavasti useammin kuin naiset. Naistenkin lukemat ovat tosin kasvaneet tasaisesti vuosikymmenten ajan.

– Suurin osa alkoholiperäisiin syihin kuolleista on työikäisiä eli 15–64-vuotiaita. Alkoholiperäiset syyt ovat heidän yleisimpiä kuolinsyitään.

– Huomattavaa on, että viimeisten parinkymmenen vuoden aikana 65 vuotta täyttäneiden miesten alkoholikuolleisuus on kaksinkertaistunut. Määrällisesti kuolemia on tosin edelleen huomattavasti vähemmän kuin työikäisillä, Helminen sanoo.

Alkoholi on mukana myös onnettomuuksissa. Vuonna 2011 tapaturmaisesti kuolleista ihmisistä päihdyksissä oli 19 prosenttia.

– Päihtyneitä oli esimerkiksi saunaan kuolleista kaksi kolmasosaa, hukkuneista yli puolet ja tulipaloihin sekä kylmyyteen kuolleista hieman alle puolet. Liikenteessä kuolleista joka viides oli päihdyksissä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat