"Näin minusta tuli shamaani"

Markku Backman on shamaani, joka vahvistaa luontoyhteyttään selviytymisretkillä. Mies nukkuu metsässä taivasalla pitkien kanoottiretkien päätteeksi lähes syömättä ja juomatta. Luonto merkitsee hänelle kaikkea tässä maailmassa, ja siksi hän neuvookin mieltämään luonnon peiliksi. Se heijastaa siihen kohdistuneet teot takaisin meihin ihmisiin.

15 vuotta sitten Markku Backman oli työtön ja hän oli juuri käynyt läpi avioeron. Mies oli tyhjässä tilassa ja pohdiskeli, että mitäs nyt. Backmanin lapsi kärsi vaivoista, joihin ei auttanut mikään, kunnes homeopatiasta löytyi ratkaisu ongelmiin.

– Homeopatia sai aikaan muutoksen, kun perehdyin siihen.

Pian Backman alkoi tutustua luonnonkansojen menetelmiin. Hän selvitti, miten luonnonkansat hakivat tasapainoa elämään ja etsi tietoa intiaanikulttuureista.

– Aluksi tein kaikkia selviytymisjuttuja, jotka olivat aika kovia. Hain niillä luontoyhteyttä.

Kuuntele, miten metsä puhuu

Backman huomauttaa, että ihminen voi mennä metsään huomaamatta sitä, miten metsä puhuu. Hikisenä lenkkipolulla juostaessa ei kiinnitetä huomiota siihen ympäristöön, jossa ollaan. Backman meloi paljon ja liikkui hitaasti luonnossa.

– Olin yötä taivasalla, silloin se luontoyhteys heräsi. Olin ilman ravintoa ja vähällä juomalla. Minulla oli tarve laittaa itseni koville.

Mies taittoi kanootilla 160 kilometrin matkoja ja nukahti suoritusten jälkeen sammalmättäälle tähtitaivaan alle. Backman kuvailee silloista oloaan high-tilaksi.

– Olin väsynyt, mutta en tuntenut kuitenkaan sitä väsymystä.

Suuresta seikkailusta shamaaniksi

Suuri seikkailu -televisio-ohjelman myötä Backmania alettiin kutsua shamaaniksi. Mies järjesti omalle joukkueelleen rituaalinomaisia juttuja, joilla haettiin ryhmävoimaa rummun säestyksellä. Backman on saanut shamaanin-roolistaan monenlaista palautetta.

– Ei kukaan tule suoraan sanomaan, että olet erilainen. Moni tekisi saman, muttei uskalla. Sellaiset ihmiset ovat tulleet sanomaan, että tämä on tosi hienoa. Tämä on paluu menneeseen, niiden ihmissukupolvien aikaan, jotka elivät lähellä luontoa.

Shamaaniksi tulemisen myötä Backmanin kaveripiiri muuttui täysin, sillä vanhat tuttavat eivät ymmärtäneet häntä. Jutun aiheita ei enää löytynyt, ja luontoyhteys rinnastettiin uskoon tulemiseen. Lähipiiri ei kuitenkaan reagoinut miehen muuttumiseen negatiivisesti.

– Olen ollut aina oman tien kulkija, he ovat tottuneet siihen.

Luonto kaikki kaikessa

Kun Backmanilta kysyy, mitä luonto hänelle merkitsee, vastaus on kaikkea. Jos lähdetään alusta alkaen liikkeelle, ihmiset saavat ravintonsa luonnosta, ja siitä syntyy ihmisen keho.

– Mitä paremmin kohtelemme luontoa, sen paremmin itse voimme. Luonto on kuin peili, se heijastaa sinuun itseesi takaisin sen, mitä teet sille.

Backmanin mielestä jokaisen ihmisen pitäisi edes kerran kesässä hiljentyä ja mennä päiväksi metsään kuuntelemaan, mitä metsä kuiskii. Ongelma on, etteivät kaikki kuitenkaan uskalla mennä metsään yksin. Backmanin kursseilla pelon voi karistaa harteiltaan, sillä esimerkiksi shamaanikoulussa harjoitellaan muun muassa taivasalla nukkumista.

– Siellä ryhmän tuki on olemassa, vaikka olemmekin yksin, emme esimerkiksi puhu toistemme kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja