Näin maailman uskottiin loppuvan vuonna 1939

Vuoden 1939 maailmanlopun ennusteet ovat sekä karmivaa että hauskaa luettavaa. – Ei enää ystävällinen merkkivalo yössä, vaan kauhua taivaalla, kuuta kuvailtiin.

Mayojen ennustama maailmanloppu joulukuussa 2012 tuli ja meni. Samoin on käynyt monen kammottavan lopputarinan kanssa. Milloin maailma sitten päättyy – ja miten?

Vuonna 1939 Popular Science -lehti julkaisi kolmisivuisen värikuvin kuvitetun artikkelin maailmanlopun tapahtumista. Tiedemiehet uskoivat, että esimerkiksi kuun räjähtäminen tai jättimeteori voisi johtaa maailmanloppuun.

Lehdessä kuvailtiin, miten auringon purkaus tai muutos supernovaksi uhkaa ihmiskuntaa tulevaisuudessa. Purkaus voisi johtaa kammottavaan lämpösäteilyyn, jonka vuoksi "kaikki elämä tällä planeetalla katoaisi vesihöyrypilviin ja pöllyävään savuun".

Eikö kuumuus pelota? Auringon heikkenemisen vuoksi ihmiskunta saattaisi myös paleltua kuoliaaksi.

– Kun Auringon sulatusuuni hupenee heikoksi kipinäksi, Maan ilmakehän happi muuntuu nestemäiseksi ja eläminen muuttuu mahdottomaksi, lehdessä maalailtiin.

"Meret huuhtovat kaiken yli"

Mikäli Aurinko ei sittenkään tappaisi meitä, Maata kiertävä Kuu lähentyisi kiertoradaltaan planeettaamme hitaasti mutta varmasti. Lopulta edessä on kauhuntäyteinen yhteentörmäys.

– Jokaiselle edelleen maan päällä asuvalle se (kuu) näyttäytyy pahaenteisenä kulta-oranssina taivaankappaleena, joka suurenee ja suurenee, kunnes saavuttaa nykyiseen verrattuna 24-kertaisen koon. Ei enää ystävällinen merkkivalo yössä, vaan kauhua taivaalla. Meret huuhtovat kaiken paitsi korkeimpien vuoriemme yli, lehti maalaili.

Lopulta Kuu saisi satelliitit tuhoutumaan ja putoamaan Maahan, jolloin "kaiken elävän tuhoutuminen" olisi lopullista.


Lue myös:

Kiinnostaako tiede? Katso Myytinmurtajat!


AVA/Maria Aarnio

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat