Näin maahantulijat otetaan vastaan Suomen rajalla – katso koko prosessi videolta

Näin maahantulijat otetaan vastaan Suomen rajalla – katso koko prosessi videolta 6:51
Video näyttää, miten rajaviranomaiset toimivat, kun uusi ryhmä maahantulijoita saapuu.

Videolla näkyy, kuinka päivän kolmas ja raja-aseman toistaiseksi viimeinen maahantulijaryhmä saapuu Sallaan Venäjän puolelta. Video näyttää myös, miten rajaviranomaiset tilanteessa toimivat.

MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum ja kuvaaja John Palmén ovat viettäneet kolmisen vuorokautta Sallan raja-asemalla. Näiden kolmen päivän aikana kaksikko on todistanut useita kertoja, miten oletettavasti turvapaikkaa hakeva maahan pyrkijöiden joukko lähestyy Suomen rajaa Venäjän puolelta.

Video näyttää, mitkä toimet tulijoita rajalla ja Suomen puolella odottavat.

Tänään torstaina Sallan raja-asemalla otettiin vastaan yhteensä kolme noin parinkymmenen ihmisen tulijaryhmää. 

Juuri ennen rajan kiinnimenoa kello 14 saapui Venäjän puolelta viimeinen, kolmas tulijaryhmä.

– Taluttavat pyöriä, kuten tapana on ollut. Tänäänkin on näkynyt lasten pyöriä aikuisilla ihmisillä talutettavana, suorassa lähetyksessä tapahtumasta raportoinut Neihum kertoo.

Neihumin mukaan tulijoiden joukossa oli tänään enemmän eri kansalaisuuksien edustajia. 

– Eilen keskiviikkona tulijat olivat Syyrian, Jemenin, Somalian ja Pakistanin kansalaisia. Tänään joukossa on ollut eri Afrikan maita. 

Näin tulijat otetaan vastaan

Videolla näkyy, miten tullikoira haistelee tulijat  ennen kuin heidät päästetään keltaisen puolin ohi. 

– Turvapaikanhakijat on tyypillisesti asetettu riviin puomin taakse rajavartioaseman eteen, jossa koira heidät rutiininomaisesti haistelee. 

– Sen jälkeen henkilöt otetaan vastaan ja heidät ohjataan viranomaismenettelyyn, Neihum kertoo viimeisten kolmen päivän aikana rajalla näkemästään. 

Sallassa Suomeen tulleet ovat olleet etupäässä aikuisia miehiä. 

– On täysin selvää, että he eivät ole noin vain löytäneet tuonne Venäjän puolelle, mistä he ovat tulleet, vaan on ollut paljon viitteitä siitä, että heitä on kerääntynyt esimerkiksi Kantalahden kaupunkiin, joka sijaitsee parin sadan kilometrin päässä Sallan rajavartioasemasta. 

– Sieltä heitä on kuljetettu tänne rajalle, missä he oletettavasti ilmoittavat hakevansa turvapaikkaa, jolloin Suomi ottaa heidät turvapaikkamenettelyyn, Neihum sanoo. 

Rajan ylittämisen jälkeen maahantulijat ohjataan ensimmäisenä siniseen konttiin, jossa he pääsevät lämmittelemään ja jossa tarjolla on kuumaa juomaa ja nuudelikeittoa. Samaa tarkoitusta palvelee myös kontin viereen pystytetty keltainen teltta. 

Sieltä ihmisiä ohjataan 2–3 hengen ryhmissä isoon rajavartiorakennukseen, jossa suoritetaan virallisia puhutteluja ja otetaan henkilöt turvapaikkaprosessiin.

Poliisi on ollut raja-asemalla antamassa virka-apua. 

– Kun henkilöitä on kuljetettu eteenpäin vastaanottokeskuksiin, poliisi on heitä saattanut, MTV Uutisten toimittaja kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat