Näin laitat puutarhan syyskuntoon

Syksyn kynnyksellä puutarha tulee saattaa talvilepoon, jotta kukat ja kasvit nousevat uuteen kukoistukseen jälleen ensi keväänä. Ylipuutarhuri Arno Kasvi opastaa puutarhan syystoimissa.

Yöpakkaset iskevät yleensä viimeistään syyskuun puolessavälissä. Mikäli puutarhan syystyöt ovat vielä tekemättä, nyt alkaa olla jo kiire.

− Kun ilma on lähempänä nollaa, työ on helpompi suorittaa kuin kesähelteillä, Arno Kasvi kannustaa.

Urakka kannattaa aloittaa yleisestä raivauksesta. Kuljeta kaikki tarpeeton puutarhasta kaatopaikalle.

Kun piha on tyhjä, siirrä katse nurmikkoon.

− Leikkaa nurmikko lyhyeksi, jotta etanat eivät pääse pesimään siinä. Täytä mahdolliset kuopat hyvällä maalla. Kuoppiin voi lisätä siemeniäkin. Auringossa kärähtäneen nurmikon on parempi antaa olla, mutta leikkaa sekin lyhyeksi, Kasvi opastaa.

Samalla kannattaa, jos mahdollista, lannoittaa hyötymaat, kuten peruna- ja juuresmaat.

− Suorita myös maan jyrsintä tai kääntö, jotta vihannesten vanhat juuret menevät poikki. Maa muhii sitten kivasti keväällä.

Tärkeää on myös muistaa poistaa tämän vuoden sato.

− Haravoi omenapuun alta sairaat hedelmät, ja poista ne myös itse puusta. Voit tehdä myös pientä leikkausta. Harvenna marjapensaista vanhimmat satoa kantaneet oksat, Kasvi sanoo.

Kevään kukkaloistoa odotellessa

Syksy on puutarhatöiden suhteen myös kukkasipulien aikaa. Sipulit voi Arno Kasvin mukaan istuttaa heti, kun niitä vain kaupoissa on tarjolla.

− Kukkasipuleilta pitää ennen istutusta ottaa "housut pois". Toisin sanoen poistaa ruskean, kovan päällyskuoren alaosa tai enemmänkin, jotta juurekset pääsevät työntymään helposti multaan.

Jos tämä jää tekemättä, sipulit eivät tahdo juurtua kunnolla. Juurtumiseen vaikuttaa myös istutusajankohta.

− Mitä aiemmin istutat, sen parempi. Kun maa on vielä lämmin, sipulit ehtivät juurtua ja tulevat keväällä esiin vahvoina ja aikaisin, Kasvi painottaa.

Arno Kasvi pähkinänkuoressa

- Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri vuosina 1983−2009.

- Tehnyt mittavan elämäntyön kasvitieteellisen puutarhan kehittämisessä.

- Tehnyt puutarha-alan tv-ohjelmia, luennoi, tiedottaa, konsultoi puutarha-alan tapahtumissa, kirjoittanut puutarha-alan kirjoja.

- Muutti Ruotsiin 60-luvulla, tehnyt puolet työurastaan siellä. Jäi viime vuonna eläkkeelle.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat