Näin korvaat sokerin leivonnassa – tiesitkö näitä asioita hunajasta?

Hunaja sopii makeutusaineeksi vaikkapa teehen, mutta tiesitkö, että sillä voi myös korvata sokerin leivonnassa?

Hunaja sopii yllättävän hyvin niin moniin ruokiin kuin useisiin leivonnaisiinkin. Leivonnassa hunajalla voi korvata sokerin joko kokonaan tai osittain. Maun lisäksi hunaja parantaa myös leivonnaisten säilyvyyttä. Hunaja itse säilyy oikein säilytettynä kaksi vuotta.

Hunaja sopii päivittäin käytettäväksi aikuisille ja yli 1-vuotiaille. Koska alle 1-vuotiaiden ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt, saattavat he sairastua hunajan sisältämien Clostridium botulinum -bakteerin itiöiden vuoksi.

Tiesitkö?

  • Leivonnaiset pysyvät tuoreena pidempään, kun ne makeutetaan hunajalla.
  • Resepteissä sokerin voi korvata hunajalla suhteessa 3 sokeria = 2 hunajaa. Koska hunaja on kosteaa, vähennä reseptin nestemäärää, kun korvaat sokeria. Laske myös paistolämpötilaa 5–10 asteen verran ja pidennä kypsymisaikaa.
  • Yksi desilitra hunajaa vastaa noin 140 grammaa sokeria.
  • Kiteytynyt hunaja saadaan juoksevaksi lämmittämällä hunajapurkkia vesihauteessa.
  • Haluatko teehesi hunajaa, mutta hunaja tarttuu ikävästi lusikkaan kiinni? Kasta lusikka ensin kuumassa vedessä ja hunaja irtoaa lusikasta helposti.

Katso videolta, miten saat hunajan irtoamaan lusikasta helposti:


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat