Näin kasvisi säilyvät hengissä lomamatkan ajan

Kahden viikon Kreikan-matka häämöttää edessä, mutta miten kesäkukat pärjäävät loman yli? Arno Kasvin mukaan kukat voivat kestää kyllä viikon loman ajan, mutta kahden viikon reissua varten kasvit tarvitsevat hoitajan. Jokainen voi kuitenkin edesauttaa kukkiensa kestävyyttä pienillä toimenpiteillä.

Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina toimiva Arno Kasvi suojelee omia silmäteriään kesäharjoittelijoilta. Hän laittaa kasvit isompaan ruukkuun, jonka alle hän levittää lekasoraa ja laittaa vettä.

– Kun on kauemmin pois, kukat säilyvät hengissä, vaikka niitä olisi unohdettu kastella.

Lisäksi myös altakastelumatto on ollut Kasvilla käytössä. Se on toiminut miehen mielestä oikein hyvin. Kasvi on valmis käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja, jotta puutarhan arvokkaimmat yksilöt säilyisivät kesälläkin hengissä. Etenkin puutarhassa kasvava tikankontti olisi liian suuri menetys, mikäli se löytyisi kuihtuneena Kasvin palattua lomalta.

– Meillä on uniikkeja lajeja, joita on idätetty pari vuotta. Harjoittelijoilla ei ole vielä kokemuksen tuomaa varmuutta, eikä ammattitaito ole vielä niin huipussaan.

Kasvin vinkit lomavalmisteluihin:

1. Jos käytettävissäsi on oma puutarha, laita kaktukset, paksulehtiset mehikasvit omenapuun alle suojaan auringolta.

2. Ota altakastelumatto käyttöön, se toimii hyvin. Toinen pää laitetaan veteen ja ruukut laitetaan toiseen päähän ilman alusvatia.

3. Voit myös laittaa ruukkukasvit isompaan ruukkuun. Levitä pohjalle kerros hiekkaa tai lekasoraa ja kaada sinne vettä. Kasvit imevät sieltä vettä, mutta huomioi, että pohjassa pitää olla reikä.

4. Pyydä kastelijaa huomioimaan, että kasvisi saattavat kaivata erilaista hoitoa kuin hänen omansa. Esimerkiksi sillä, onko kasvi muoviruukussa vai saviruukussa, on merkitystä kastelun kannalta. Saviruukusta haihtuu vettä, mutta muoviruukusta ei.

Lue myös:

    Uusimmat