Näin jumppaat kätevästi tv:tä katsellessa

Lenkille pitäisi lähteä, mutta sohva houkuttelee enemmän. Tuttu tunne? Kokeile liikunnanohjaajan jumppavinkkejä – helppoa kotijumppaa voit tehdä vaikka tv:n katselun yhteydessä!

Pomppaa ylös säännöllisesti

Tuolilta olisi hyvä nousta ylös vähintään puolen tunnin välein, liikunnanohjaaja Tiina Ranin neuvoo.

– Nouse mainostaukojen aikana sohvan- tai tuolinreunalta vaikkapa 10 kertaa ilman käsien apua, ihan vain puhtaasti reisiä ja pakaroita käyttäen.

Älä lösähdä penkkiin

– Kun istuudut alas, älä lösähdä penkkiin vaan istahda siihen kuin se olisi styroksia eikä kestäisi kauhean paljon painoa. Käy nopeasti penkin reunalla – nopea liike aktivoi reisiä.

Seiso yhdellä jalalla

– Seiso vuorotellen yhdellä jalalla, ensin vaikka oikealla jalalla. Yritä samaan aikaan pyörittää vasenta kättä etu- tai takakautta ympäri.

– Tai seiso yhdellä jalalla ja heiluta vapaata jalkaa eteen ja taakse niin paljon kuin vain pystyt, ja samalla pidä tasapaino.

Ikääntyessä tasapainoharjoituksesta on erityistä hyötyä. Ranin kertoo tasapainon heikkenevän nopeasti iän myötä ja monella ikääntyvällä sen häiritsevän esimerkiksi kävelyä.

Aktivoi ylävartalo

Tv:tä katsellessa voi harjoittaa myös ylävartaloa esimerkiksi pyörittelemällä olkapäitä molempiin suuntiin.

– Ja tee vaikka soutuliikettä. Istu sohvan tai tuolin reunalla, pidä selkä ryhdikkäänä, vedä vähän navan alta vatsaa sisään ja tee kuivasoutua paikallaan. Näin saat yläselän ryhtilihaksiin liikettä, Ranin ohjeistaa. 

Lue myös:

    Uusimmat