Miten kävisi hinnalle, jos iPhone valmistettaisiin Kiinan sijasta USA:ssa?

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaista sekä Bernie Sanders että Donald Trump ovat tuumineet ääneen, että Applen pitäisi valmistaa enemmän tuotteita kotimaassaan Yhdysvalloissa ja näin tuoda maahan lisää työtä ja rahaa. Tänä globaalina aikakautena asia on kuitenkin monisyisempi kuin äkkiä ehkä tulisi ajateltua. Massachusetts Institute of Technology eli teknillinen korkeakoulu MIT on laskeskellut, kuinka paljon iPhonen hinta muuttuisi, jos puhelin todella valmistettaisiin Yhdysvalloissa.

Mahdollisia skenaarioita voisi olla kaksi tai kolme. Tuotteiden komponentteja valmistettaisiin nykyiseen malliin muualla, mutta kokoonpano siirrettäisiin Yhdysvaltoihin, tai voidaan miettiä myös komponenttivalmistuksen siirtämistä Yhdysvaltoihin.

MIT Technology Review’n mukaan työn osuus iPhonen kokoonpanossa ei muodosta kovinkaan merkittävää osaa laitteen hinnasta, sillä arvioiden mukaan kustannus on vain neljästä kymmeneen dollaria per laite. Kokoonpanon siirtäminen Yhdysvaltoihin voisi nostaa iPhonen hintaa viitisen prosenttia, 30 – 40 dollaria, mutta ei suinkaan vain kalliimman työn vuoksi, vaan logistiikka- ja kuljetuskustannusten vuoksi, kun komponentteja tuotaisiin pitkien matkojen takaa.

Lisäksi, presidenttiehdokkaiden harmiksi, kokoonpanon tuominen Yhdysvaltoihin ei välttämättä lisäisi työllisyyttä kovinkaan paljoa, sillä robottien osuus kokoonpanossa lisääntyy jatkuvasti, ja erityisesti uuden tehtaan suunnittelussa hyödynnettäisiin kaikki mahdollisuudet käyttää kokoonpanossa työntekijöiden sijaan robotteja.

Toinen skenaario, jossa myös komponenttien valmistus siirrettäisiin Yhdysvaltoihin, on vielä hieman monimutkaisempi. Puolijohteiden valmistuksessa tuotantolaitokset vanhentuvat muutamassa vuodessa, eikä uuden sellaisen sijoittaminen Yhdysvaltoihin välttämättä olisi ongelma. Sen sijaan miljardien dollarien hintaisessa tuotantolaitoksessa työn osuus on vain pieni murto-osa itse tilojen ja laitteiden hinnasta.

On myös olemassa komponentteja, joita voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta valmistaa Yhdysvalloissa. Applen laitteissa käytetään jopa noin 75 eri alkuainetta, joista monia ei ole Yhdysvalloissa edes saatavilla. Mahdollinen kolmas skenaario voisikin olla, että myös materiaalit hankittaisiin Yhdysvalloista, mutta esimerkiksi alumiinin kohdalla jouduttaisiin käyttämään vain kierrätysmateriaaleja, sillä alumiinia ei Yhdysvalloissa ole muuten saatavilla. Lisäksi erityisesti harvinaisten maametallien osalta valmistus olisi joka tapauksessa riippuvaista Kiinasta, joka tuottaa 85 prosenttia kaikista harvinaisista maametalleista.

Pelkän hinnan lisäksi asiaan vaikuttaa myös Kiinassa käytettävissä oleva työvoiman määrä, joka helpottaa tehtaiden toimintaa siellä. Kiinassa riittää hurjia määriä työvoimaa liikutettavaksi nopeasti paikasta toiseen tarpeen mukaan, ja Applen toimitusjohtaja Steve Jobsin mukaan kiinalaiset tehtaat ovat joustavampia ja nopeampia liikkeissään kuin amerikkalaistehtaat, mikä auttaa yhtiötä vastaamaan nopeasti muuttuvaan kysyntään.

Yhteenvetona iPhonen hinta voisi valmistuksen siirtämisen myötä nousta 30 – 40 dollaria tai jopa 100 dollaria, mikäli myös komponenttivalmistusta siirrettäisiin Yhdysvaltoihin. MIT:n laskelmista uutisoinut 9to5Mac-sivusto asetti artikkelinsa perään kyselyn, jossa lukijoilta kysyttiin, olisivatko nämä valmiita maksamaan iPhonesta enemmän, jos sen valmistus ja kokoonpano tapahtuisivat Yhdysvalloissa. Tätä kirjoitettaessa noin 51 prosenttia vastaajista vastasi kieltävästi. Yhdysvaltojen ulkopuolella kysyttäessä tuo osuus olisi todennäköisesti vielä suurempi.

Lue myös:

    Uusimmat