Näin hurja oli kulunut vuosi lämpötilojen valossa: Hellehuippujen ryydittämä hikinen kesä ja jopa 70 asteen lämpöhaitari!

Kauppias kutsui naapuruston asukkaat liikkeeseen nukkumaan 1:58
Video: Hellettä piisasi vielä elokuussakin – jopa niin, että helsinkiläinen ruokakauppa kutsui asiakkaitaan liikkeen viileyteen nukkumaan.

Vuoden viimeisinä kylminä hetkinä on mukava muistella kulunutta vuotta, joka muistetaan etenkin pitkästä ja lämpimästä kesästä.

Vuosi 2018 oli koko vuoden keskilämpötilaa katsoen selvästi lämpimämpi kuin vuosien 1981-2010 keskiarvo, kerrotaan Forecalta.

– Meillä oli ihan älyttömän lämmin kesä, hyvinkin helteistä toukokuussa ja heinäkuussa. Lämpöä riitti vielä senkin jälkeen. Se ihan varmasti osaltaan vaikutti siihen, minkä takia oli näin lämmintä kuin oli, sanoo meteorologi Joanna Rinne.

Vuosi oli paitsi lämmin, myös vähäsateinen. Helteinen ilma tuli kesällä korkeapaineiden mukana, ja niiden yhteydessä sateet jäivät vähäisiksi.

– Karkeasti arvioituna sadetta tuli noin neljäsosa vähemmän kuin normaalisti yhden vuoden aikana, Rinne arvioi.

Kevät myöhästyi, mutta sitten tuli kaikkien aikojen toukokuu

Rinteen mukaan kevät alkoi hieman myöhässä, maan etelä- ja keskiosassa. Toisaalta taas Lapissa kevät alkoi jonkun verran etuajassa. Koko maassa kevät alkoi yhden viikon sisällä huhtikuun aikana.

Toukokuussa kesä saapuikin rytinällä, kun korkeapaineiden mukana maahan levisi lämmintä ilmamassaa. Kuukausi oli lämpimin toukokuu koko Suomen mittaushistoriassa. 

Toukokuussa oli jopa 14 hellepäivää, mikä on enemmän kuin yhdessäkään aiemmassa toukokuussa.

– Toukokuu oli myös aurinkoisin koko Suomen mittaushistoriassa, eli se tuntui jo täysin keskikesän kuukaudelta, Rinne sanoo.

Vuoden lämpöhuippu heinäkuussa

Meteorologin mukaan kesäkuu oli lämpötiloiltaan tavanomaisempi, mutta heinäkuu taas ylsi keskiarvollisesti kaikkien aikojen lämpimmäksi heinäkuuksi.

Koko vuoden lämpöhuippu mitattiin Vaasan Klemettilässä, tuhdit 33,7 celsiusastetta, mikä on toiseksi lämpimin lämpötila, mitä heinäkuussa on ikinä Suomessa ollut.

– Hellepäiviä oli yhteensä 27 kappaletta. Pientä vaille koko kuukausi oli hellettä, eli ainakin jossain päin Suomea mitattiin joka päivä hellelämpötiloja heinäkuun aikana, Rinne sanoo.

Hellepäivistä nautittiin ja tuskailtiin (kokijasta riippuen) vielä elokuun puolella.

– Se vaihteli jo vähän enemmän, mutta oli vielä keskimääräistä lämpimämpi kuukausi.

Syksy tavanomaisissa merkeissä

Syyskuusta marraskuuhun lämpötilat olivat meteorologin mukaan lähempänä keskiarvoa kuin kesällä, mutta kävivät osin myös keskiarvon yläpuolella.

Terminen syksy alkoi syyskuun aikana, Lapissa jo kuun alkupuolella ja muussa maassa kuun loppupuolella, Rinne kertoo.

Lappi oli etunenässä myös talven osalta, sillä terminen talvi alkoi jo lokakuussa. Muualla maassa talven tuloa saatiin odotella yli marraskuun puolivälin.

70 asteen lämpötilahaitari

Talven lämpötiloissa loppuvuonna ei havaittu tyypillistä kummempia lukemia, mutta selkeä notkahdus kylmemmälle puolelle tapahtui jouluaaton tienoilla.

– Se mahdollisti sen, että ihan koko maassa oli valkoinen joulu ja melkein postikorttien näköiset maisemat, kuvailee Rinne.

Koko vuoden hyisin lämpötila mitattiin helmikuussa Utsjoen Kevolta, jossa Kevojärven mittari näytti rapeat -37,1 astetta.

– Näkee nyt taas, että Suomessa lämpötila vaihtelee aika paljon. Täällä on semmoinen 70 asteen haitari, jonka sisällä on tämänkin vuoden aikana liikuttu, meteorologi päättää.


Lue myös:

    Uusimmat