Näin hoidat orkideaa oikein

Kaunis orkidea on haastava hoidettava. Puutarhurin tärpeillä pidät kasvin elinvoimaisena pidempään.  

Uusi orkidea kukkii viehkeästi, mutta kuinka ilmestyksen saisi pysymään kauniina ja kukkimaan yhä uudelleen? Puutarhuri Merja Pulkkinen Helsingin Kasvitieteellisestä puutarhasta kertoo konstit orkidean hyvään hoitoon.

Ruukku

Usein kuulee väiteltävän siitä, kuuluuko orkidean elää läpinäkyvässä ruukussa vaiko ei. Pulkkisen mielestä on makuasia, kummin tekee.

– Ei ole välttämätöntä, mutta ei siitä haittaa ole että näkyy juuret läpi. Kotioloissa ei ole juuri merkitystä, onko ruukku saviruukku vai läpinäkyvä.

– Muoviruukkua en kuitenkaan suosittele, vaarana voi olla, että kosteus pysyy siellä liian kauan. Liika kosteus jää purkkiin ja kasvualustaan. 

Kasvualusta

– Kasvualustan on hyvä olla läpäisevä. Orkidealle ei käytetä multaa, vaan maa-aines on männynkariketta, ehkä myös rahkasammalta, Pulkkinen sanoo.

– Meillä Suomen oloissa voi kariketta kerätä vaikka ihan männynjuurelta. Sitä voi työntää juurten väliin, pientä silppua. Lannoitekokkareita, vaikkapa kanankakkaa, voi väliin laittaa myös. 

Mikäli kasvualusta maatuu suorastaan hötöksi, niin että kasvi melkein irtoaa, kannattaa se ruukuttaa uudelleen. Koko kasvualustaa ei tarvitse vaihtaa kuitenkaan liian usein.

– Juuret kiinnittyvät karikkeiden pintoihin ja niitä on jo turha joka vuosi repiä irti. 

Valo ja lämpötila

Orkidea pitää valosta lajikkeesta riippuen. Pulkkisen mukaan Suomessa yleisin laji, perhoskämmekkä, pitää auringosta.

– Huoneenlämpö on orkidealle hyvä. Talvella kastelua täytyy vähentää, sillä valoa ei ole tarpeeksi. Orkidean voi myös viedä kesällä parvekkeelle, ne hyötyvät kesällä ulkoilmasta. 

Kastelu

Pulkkinen suosittelee kastelemaan orkidean kerralla kunnolla ja antamaan sen sitten vaikkapa viikon levätä. Jos orkidea on ruukussa, voi sitä päältä päin kastella ja laittaa vettä myös aluslautaseen, että kasvin ilmajuurille jää vettä otettavaksi tarpeen mukaan.

– Vettä voi myös sumutella juurten pinnoille. Juuret ottavat ilmasta kosteutta.  

Lannoitus

Orkideaa voi viherkasvin tavoin lannoittaa kevättalvesta lähtien säännöllisesti. Ravinteita voi antaa kerran viikossa kastelun yhdeydessä. Syksyllä lannoitusta voi vähentää, sillä ne eivät tarvitse sitä enää niin paljon, Pulkkinen sanoo.

Anna orkidean levätä

Tulee aina hetki, kun orkidea tiputtaa upeat kukkansa. Pulkkisen mukaan riippuu lajista, koska uusia kukkia voi odottaa. Jotkin lajit voivat tehdä uusia kukkia jo pimeimpään aikaan talvella.

– Orkidean olisi kuitenkin hyvä saada pieni lepotauko, joten kukkien tiputtua kastelua voi vähentää ja antaa reilun levon. Kasvia voi vähän sumutella, muttei antaa kuivua korpuksikaan.

Orkidea kasvaa kuten viherkasvit ja kun juuret eivät enää tunnu mahtuvan samaan ruukkuun, voi kasvin siirtää isompaan. Pulkkinen kuitenkin muistuttaa, että juurten tavallaan kuuluukin tulla ruukusta yli.

– Orkidean juuret hakeutuvat ulkopuolelle. Se ei haittaa, ne kyllä saavat tulla ulos.    

Varresta saattaa myös kasvaa pieniä versoja, jolloin ne voi napsaista irti ja istuttaa uuteen kippoon. Pienet sivuversot tekevät ilmajuuria karikkeeseen ja lähtevät kasvuun.

Lue myös:

    Uusimmat