Näin Helsinki muuttuisi, jos Kirsi Piha astuisi pormestariksi: "Maahanmuutto on meille elintärkeää"

Näin kokoomuksen pormestariehdokas Kirsi Piha kehittäisi pääkaupunkia. 9:15
Videolla Kirsi Piha kertoo myös, millaisia näkemyseroja hänellä ja vihreiden Anni Sinnemäellä on.

Kokoomuksen pormestariehdokas Kirsi Piha on  "paljasjalkainen stadilainen". Hän kertoi MTV:n Uutisaamussa omat kehitysehdotuksensa pääkaupunkimme uudistamiseksi. 

– Olen syntynyt ja asunut aina Helsingissä ja minusta pormestarin tehtävä on hyvin merkityksellinen. Kaupunkien rooli maailmassa tulee kasvamaan – ei vähenemään, Piha sanoo.

Tällä hetkellä Helsingin asiat ovat Pihan mielestä yleisesti ottaen hyvin.

– Meidän taloutemme on hoidettu hyvin ja kiitos siitä kuuluu nykyisille päättäjille. Olemme myös kansainvälisesti houkuttelevampia ja meillä on työpaikkoja ja yrityksiä.

Helsingin tulee olla yritysmyönteinen

Muutoksia kuitenkin kaivataan ja Piha muistuttaa yrittäjyyden merkityksestä.

– Kaksi kolmasosaa Helsingin kaupungin tuloista tulee verotuloista. Yritykset luovat työpaikkoja ja meidän pitäisi pysyä hyvänä ponnahduslautana yrittelijäisyydelle. Lähtisin myös siitä, että Helsinki olisi Suomen yritysmyönteisin kaupunki, eikä keikuttaisi siinä viidennellä sijalla vielä kaiken lisäksi Turun jäljessä, Piha hymähtää.

Ympäristöasioissa mallia Tukholmasta

Piha kiinnittäisi huomion myös ympäristön tilaan.

– Kaupungit voivat tehdä konkreettisesti todella paljon. Helsinki voisi olla parempi edelläkävijä. Tukholma on luvannut olla hiilipositiivinen jo vuonna 2040 ja meillä tavoitteet ovat vaatimattomammat.

– Teemme tällä hetkellä hyviä asioita jo energiapoliittisesti, mutta ehkä vähän hitaasti. Luulen, että tässä tarvittaisiin tahdin polkemista.

Asenteissa maahanmuuttoa kohtaan on korjattavaa

Pihalla on myös näkemyseroja perussuomalaisten ehdokkaan Jussi Halla-ahon kanssa maahanmuutosta. Piha muistuttaa, että noin puolet helsinkiläisistä linja-autonkuljettajista on maahanmuuttajataustaisia.

– Maahanmuutto on meille elintärkeää. Tarvitsemme huippuosaajat ja superkoodarit – tarvitsemme myös Wolt-kuskit ja lähihoitajat. 

Työperäistä maahanmuuttoa ei vastusta Halla-ahokaan, mutta Piha muistuttaa, että myös yleisasenteessamme maahanmuuttajia kohtaan on korjattavaa.

– Jos suhtaudumme ahdasmielisesti ja ennakkoluuloisesti erilaisuuteen, niin miten voimme kuvitella, että tänne halutaan muuttaa? Miten täällä haluaisi asua huippuosaaja perheineen, jos täällä tuntuu epämiellyttävältä olla ja kohtaa ennakkoluuloja ja ikkunan alla kulkee natsikulkue?

Lue myös:

    Uusimmat