Näin helposti taloyhtiöt ja yritykset voivat säästää jopa kymmeniä tuhansia euroja!

Valaistuksen uudistaminen on helpoimpia keinoja säästää sähkönkulutuksessa. Mahdollisuudet tunnetaan yrityksissä ja taloyhtiöissä huonosti.

Taloyhtiöt ja yritykset voisivat säästää tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin vuodessa, kunnat jopa satoja tuhansia, ottamalla käyttöön led-valot ja niiden mahdollistaman tehokkaan valaistuksen ohjauksen.

Ohjauksella tarkoitetaan esimerkiksi, että valot ohjelmoidaan loistamaan kirkkaammin töistäpaluuaikaan, kun ihmisiä on paljon liikkeellä ja vastaavasti himmeämmin yöaikaan.

– Lamppujen, valaisimien ja valaistuksen ohjauksen tekniikka ovat kehittyneet harppauksin viime vuosina. Tämä tuo käyttäjille uusia mahdollisuuksia parantaa valaistusta ja saada säästöä, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

– Energiatehottoman valaistuksen uudistaminen on helpoimpia keinoja säästää energiaa, rahaa ja ympäristöä. Samalla valaistuksen laatu paranee. Ulkovalaistuksessa uudistuksiin ajaa myös se, että elohopealamput poistuvat pikku hiljaa markkinoilta ensi vuodesta lähtien. Moni on jo ymmärtänyt mahdollisuudet ja ryhtynyt toimeen, mutta paljon on vielä tekemättä, Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen sanoo.

Säästö 80 000 euroa

Mellunmäkeläisessä taloyhtiössä Helsingissä säästetään pihavalaistuksen sähkökuluissa 75 prosenttia, kun pihan elohopealamput vaihdettiin tuntikohtaisesti ohjattavaan led-valaistukseen.

Jumbon parkkihallissa säästettiin valaistuksen energiakuluissa yli 60 prosenttia vaihtamalla loisteputket ledeihin ja samalla huoltovälit pitenivät. Toteutunut vuotuinen säästö oli noin 80 000 euroa. Helsingissä otetaan parhaillaan käyttöön koko julkisen ulkovalaistuksen kattavaa älykästä ohjausta.

Tällä viikolla vietetään Energiansäästöviikkoa. Ilmastoinfo on koonnut fiksun valaistuksen kohteita ja säästöideoita osoitteeseen www.säästänyt.fi. Sivuilla voi myös äänestää omaa suosikkikohdettaan ja voittaa valaistussuunnitelman kotiin tai mahdollisuuden muuntaa oman pyörän sähköpyöräksi.

Lähde: Ilmastoinfo HSY

Lue myös:

    Uusimmat